Van kiút a függésből

A kedvenc kiegészítőim egyértelműen a sapkák. Na persze nyáron nem, amikor egyébként is megsülök és legszívesebben a hajamat is leborotválnám, vagy legalábbis rövidre nyírnám, de minden más évszakban szerintem nagyszerűen fel tudnak dobni bármilyen szettet, ha pedig még inkább meg szeretnék bolondítani egy outfitet, akkor a kalapgyűjteményemből választok ki egy darabot, megkoronázva az összhatást. Sapkáim pedig sok színben és stílusban gyűltek össze az évek során, szóval bőven van miből válogatni, kalapból azért nincs olyan sok, de annál különlegesebbek. Mivel aki ismer, az tudja rólam, hogy mennyire imádom a sapkákat – nehezen tudnám titkolni -, így rendszeresen lepnek meg egy-egy új darabbal az aktuális trendeknek megfelelően. Lassan azért ideje lesz szortíroznom is, ugyanis már szinte lefolyik a polcról a sok sapka, nem akarom, hogy zsúfolt legyen a gardróbom…

Vajon van-e alkoholizmus elleni gyógyszer? – hallottam a kérdést már nem egyszer a környezetemben, és sajnos nem tudom rá a választ. Annyit tudok, hogy annyi biztos, hogy az önismeretben rejlik a kulcs, szóval ha ilyen költői mondatokkal akarok élni, akkor az alkoholizmus elleni gyógyszer tulajdonképpen önmagunkban keresendő. A legutóbb a Felépülők oldalát olvasgatva gondolkoztam el ezeken a dolgokon. Nem is tudom, hogyan tévedtem oda, de volt alkoholfüggő a családunkban, így egészen megérintettek az ott olvasottak… A Felépülők egy hazánkban egyedülálló, 28 napos bentlakásos program, amely során az alkoholfüggő az első lépéseket tudja megtenni a gyógyulása irányába. Mivel csodaszer nincs, csak az akaraterőben és az elhatározásban bízhat az ember. Persze ott van a Minnesota-modell, ami alapjául szolgált a Felépülők programjának, és ebben számos szakember határozott meg olyan fontos elemeket, amik segíthetik a tisztán maradást. Hangsúlyos szerepe van a hozzátartozók bevonásának, a csoportélménynek és a csoport megtartó erejének, valamint az utógondozásnak is. Azaz egy életen át foglalkozni kell a dologgal, az ital utáni vágy nem fog varázsütésre elmúlni.

 

A programba folyamatosan lehet jelentkezni. Az egyik legfontosabbat meg nem is mondtam: felépülő függők és hozzátartozóik alkotják a szakmai csapat nagyrészét, így nem csak szakmai tudásukkal, hanem saját élményükkel is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kliensek megértésre találjanak, egyúttal rendszert tudjanak kialakítani az életükben – ebben mintaként is szolgálhatnak a szakemberek. Egykor nekik is segítettek, most pedig már ők segítenek másoknak. Szerintem ez egy fantasztikus dolog! Engem valósággal lenyűgözött, hogy milyen program érthető el kis hazánkban. A terápiás ház egyébként Veszprém megyében, gyönyörű környéken található, mert természetesen nem hanyagolható el ez a szempont, hogy milyen környezetben gyógyulnak a programban résztvevők.

 

Ugyan az alkoholizmus elleni gyógyszer nem létezik, de sose feledd, hogy mindenre képes vagy! – ezt üzenem mindenkinek, aki küzd önmagával és a függéssel.

Author: nemadmin