Gyógytorna gyakorlatok – A gerincsérv torna menete

Gyógytorna gyakorlatok

A gyógytorna kiemelkedő fontossággal bír a fizioterápiás eljárások közül, hiszen mindig az aktuális egészségi állapotunkhoz igazodik. Ez igaz a gerincsérv állapotára is. A szakképzett gyógytornásszal való konzultáció kulcsfontosságú lehet a műtétek vagy a traumák után, a rehabilitációs időszakban.

 

Milyen a jól felépített gyógytorna?

 

A kezelések kiterjednek az izmok kiegyensúlyozására, a merev és görcsös izmok ellazítására, a fájdalom csökkentésére. Jótékonyan hat csontritkulás esetén is és nagyon hatékony lehet a megelőzésben. A teljes közérzetünkre nézve csak pozitív változást idézhet elő. A torna sikeressége azonban nem csak a terapeutától függ, hanem tőlünk, páciensektől is, hiszen fontos az együttműködés és a gyógyulni akarás. A gyógytornász által összeállított feladatsorokat otthon is el kell végeznünk, nem elegendő csak heti 1 kezelésen részt venni.  A Gyógytornászom weboldalán is kiemelik ennek a fontosságát.

 

Mi a gyógytorna pontos menete egy rendelőben vagy egészségügyi központban?

 

A tapasztalt gyógytornászok már évek óta a szakma sikeres résztvevői. A kezelések minden esetben egy állapotfelméréssel kezdődnek, amely kiterjed a panaszok kiváltó okának beazonosítására. Az anamnézis felvételnél minden fontos információt begyűjtenek, amit az éppen aktuális egészségügyi állapotunkról tudni érdemes. Itt bátran elmondhatjuk a panaszainkat, hogy általában mikor és hol érezzük a fájdalmat, esetleg az időjárás vagy a stressz közrejátszhat-e, stb. Azt is megkérdezik, hogy mely mozgásformákat preferáljuk, hiszen csak olyan gyakorlatsorokat érdemes összeállítani, amelyeket mi páciensek is szívesen végzünk otthonunkban. A felmérés célja, hogy a szakember pontos képet kapjon a probléma gyökeréről.

 

Az anamnézis felvétele után következhet a megtekintés, ami fehérneműben történik meg. Itt a testi eltéréseket vizsgálják, amelyek szintén fontosak lehetnek a terápia szempontjából. Minden irányból megtekintik a testtartásunkat, azt, hogy az ízületeink milyen pozícióban helyezkednek el és a vázizomzatunkra is kiterjed a figyelmük. Ha eltérést észlel a szakember, akkor részletesen elmagyarázza, hogy miért alakulhatott ki.

 

Ezután következik a fizikális vizsgálat, amely álló, ülő vagy fekvő pozícióban történik meg. Funkcionális teszteket alkalmaznak, így tudják felmérni az ízületeket és az érintett izomcsoportot. A gyógytornász az izomerőt értékeli, megtekinti az ízületek mozgásterjedelmét és az izmok általános állapotát. A vizsgálat eredményeiről folyamatosan tájékoztatást kapunk, mert a terapeuta számára fontos, hogy a vizsgálat során mit tapasztalunk, érzünk.

 

Ha a fenti vizsgálatok során pontosan meg tudja állapítani a kiváltó okot, akkor felállítja a diagnózist és nem kér további vizsgálatokat. A személyre szabott kezelési tervet elkészíti majd átadja, így mi magunk otthon is el tudjuk végezni a gyakorlatokat. Igyekezzünk együttműködni a szakemberrel, hiszen úgy sokkal gyorsabb és pontosabb diagnózist tud majd felállítani.

Author: nemadmin