Valódi egyenjogúságot a nőknek! Így látják a fiatalok

Milyen a nők helyzete a 21. században? Mit lehet tenni a nemek közti bérolló eltűntetéséért? Hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a családon belüli erőszakot Magyarországon?  Miért alacsony a nők aránya a politikában, és hogyan lehetne ezen javítani? Jó-e az, hogy szeptembertől gender szak indul egy neves magyar egyetemen? Ezekről a kérdésekről vitatkoztak a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP, az MLP és az Együtt fiatal politikusai.

18361726_1905487409689090_859359903_n.pngfotó:LIFT

Május 5-én este a Liberálisok szervezésében került megrendezésre a Valódi egyenjogúságot, a nők egyenjogúsága című vitafórum, ahová minden parlamenti párt ifjúsági szervezetét meghívták. Többen képviseltették is magukat, így a KDNP és a Fidesz ifjúsági tagozata, a Jobbik IT, a Lehet Más a Jövő (LMP), a  LIFT (Liberálisok), és mi, az Együtt fiataljai, az Y-GEN is. A DK viszont állítólag azért nem vett részt az eseményen, mert „lerobbant az autójuk”.

De nem ez az, ami a legnagyobb értetlenséget szülte bennem. A Liberálisok fóruma semmi nyilvánosságot nem kapott, közönség és sajtó nem jelent meg a rendezvényen, ami – felteszem – alapvetően szervezői hiba, pedig politikusok jellemzően nem azért ülnek le nyilvánosnak meghirdetett fórumokon, hogy meggyőzzék egymást saját álláspontjukról, hanem azért, hogy a közönséghez eljuttassák az általuk képviselt nézeteket.

Nos, én most annyiban igyekszem segíteni a közel 3 órás beszélgetésen megjelent kollégáknak, hogy legalább saját blogomon keresztül publikálom a vita összefoglalóját.

Alapvető kérdéseket boncolgattunk: nők helyzete a 21. században, nemek közötti bérolló, családon belüli erőszak, nők aránya a politikában és a most induló gender szak is terítékre került.

Természetesen az Isztambuli Egyezménnyel is foglalkoztunk. A demokratikus pártok politikusai közül többen – köztük én is – hangot adtunk annak a megdöbbenésünknek, hogy Magyarország 2014 márciusában írta alá az egyezményt, majd felállított egy, a nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó tárcaközi munkacsoportot, amely az egyezményhez való csatlakozást hivatott előkészíteni, majd az országgyűlés elé tárni megszavazásra, viszont ez három éve készül, ratifikálására eddig nem került sor. Egészen elképesztő, hogy a Lex-CEU-t két hét alatt átnyomták az országgyűlésen, ezen meg három éve kotlik a munkacsoport.

Mindeközben a családon belüli erőszak kirívóan nyomasztó Magyarországon. Milliónyi nő és gyermek szenved nap, mint nap erőszakoskodó családtagjától. Hetente egy nő bele is hal a bántalmazásba.

Mi az Együttben ezért tartjuk különösen fontosnak, hogy a törvényhozás eszközével élve vessünk gátat a családon belüli erőszaknak. Az Isztambuli Egyezmény a családon belüli erőszak megelőzéséért olyan európai intézkedési rendszert épít fel, amely megvédi a nőket és gyerekeket az erőszaktól és egyértelműen bünteti az elkövetőket.

A nők aránya a politikában kérdésnél nem volt meglepő, hogy a Jobbik, a KDNP és a Fidesz ifjúsági tagozatainak képviselői egyaránt megkérdőjelezték a nőkkel kapcsolatos kvótarendszer szükségességét, míg az Együtt ebben határozott álláspontot képvisel: számunkra a korszakváltás a férfiuralomra építő, erőszakos, megosztó politika befejezését is jelenti, valamint a nők érdemi megjelenését a politikában. Mi ezért a 30%-os női kvóta biztosításával teszünk is: egyéni jelöltjeink egyharmada nő.

Ezzel szemben a kormánypárti ifjúsági képviselő azt sem tartotta sértőnek, amikor Orbán száját elhagyta a „nőügyekkel nem foglalkozom” mondat Szemerkényi Rékával kapcsolatban. Sosem védeném meg azt a politikát, amit Szemerkényi képvisel, viszont ebben a kérdésben, mint nő én is megszólítva éreztem magam, számomra teljesen érthetetlen, hogy a kormánypárti nők és politikusnők ezt nem nehezményezték, de hát ez is az a szenny, amit letömnek a torkukon, és akinek van ehhez gyomra, meg is tudja emészteni.

Természetesen más iszonyú blődségekből most sem volt hiány a kormánypárti ifi résztvevőktől. Példának okáért a fórum egyik utolsó reakciójaként a Fidelitas képviselője lerendezte a kört annyival, ha nem lehet egy jót „sorosozni”, úgy ő nem reagálna. Ez egyrészt kritikán aluli volt, másrészt nem túl meglepő.

Az Együtt viszont komoly kérdésként tekint a nemek közötti egyenjogúságra, ezért a rendezvényen is ismertettem azt a javaslatcsomagot, amit a nők munkavállalásának megkönnyítése érdekében fogunk bevezetni a kormányváltás után. Ennek keretében az úgynevezett apa-hónapok révén fogunk biztosítani az apának három hónap szabadságot azért, hogy az első, több energiát igénylő időszak feladatait a párok meg tudják egymás között osztani, ezzel könnyítve az anya helyzetét. Másrészt a GYES emelését eredményező bölcsődei utalvánnyal és intézményfejlesztéssel teremtünk lehetőséget a dolgozó szülők minőségi napközbeni gyermekellátására, továbbá javasoltuk a gyermekbarát munkahely minősítési rendszer kifejlesztését, amely változatos és rugalmas munkaformák elterjedését ösztönzi, és ezzel helyzetbe hozza a dolgozó nőket, ugyanis az Együtt a modern női-férfi szerepekből indul ki. Az általunk javasolt eszközök az ösztönzésre, nem pedig erőszakos kormányzati beavatkozásra épülnek.