VÁLLALKOZZ ITTHON FIATAL, ELVESSZÜK A MARADÉK KEDVED IS AZ ORSZÁGTÓL!

Minél kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá kellene tenni a vállalkozások, a vállalkozók életét, hogy egyrészt minél többen döntsenek az ötletük megvalósítsa mellett, másrészt pedig akik belevágnak az ötletük kidolgozásába, azok valóban az ötlettel foglakozhassanak.

Tavaly az Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglakoztatási Közhasznú Nonprofit Kft közös programmal próbálta meg növelni az fiatalok kedvét, hogy Magyarországon indítsanak vállalkozásokat. A 444.hu-n tegnap megjelent cikk szerint a Vállalkozz Itthon Fiatal program nem arra biztatja a fiatalokat, hogy itthon próbálkozzanak vállalkozásokat beindítani, hanem pont az ellenkezőjét és ezzel két nagy probléma van.

Valószínűleg mindenki találkozott már azzal, hogy az állami szervek képtelenek hatékonyan dolgozni. Főleg akkor, amikor több különálló szervezetnek kellene együttműködni. A hivatalokban az aktatologatás folyik, kerületi és fővárosi önkormányzat egymásra mutogat akkor, ha el kell takarítani a havat és a bürokrácia csökkentés azt jelenti, hogy egyetlen ablaknál lehet elintézni a változatlanul nagyszámú hivatali ügyet.  Az emberek nagy része nem bízik az államigazgatásban, ami a vállalkozókra is igaz. A vállalkozók jelenleg belefulladnak az adminisztrációs terhekbe, ami miatt kevesebb idejük jut az üzlettel foglalkozni. Az ügyintézések hosszadalmasak és feleslegesen sok igazolás és irat beszerzése kell, hogy megelőzze, még a legegyszerűbb ügyeket is. Eközben például Észtországban lassan már mindent el lehet intézni interneten, ami vonzóvá teszi a vállalkozások számára. A Vállalkozz Itthon Fiatal program körüli problémák csak azt erősítik a fiatalokban, hogy értelmetlen és felesleges itthon vállalkozni, mert az állami szervek alkalmatlansága miatt komoly károkat is elszenvedhetnek, de semmi esetre nem növeli a vállalkozási kedvet.

burokracia.jpg

A másik nagy probléma a program sikertelenségével, hogy sokat árt a magyar start-up világnak. A hazai start-up szféra jelenleg nem tekinthető sikerágazatnak. Ugyan vannak sikeres vállalkozások, de Magyarország nem start-up nemzet, nem emelkedünk ki az országok sorából, és minél több intézkedés kellene, ami elősegítené a start-upok létrejöttét és hosszútávú működését. A Vállalkozz Itthon Fiatal ilyennek tekintendő, de a hibák csak hátráltatják azoknak az ötleteknek megvalósítását, ahol már maga az ötlet sikeressége is bizonytalan, és ezt nem kellene fokozni felesleges akadályokkal. Minél kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá kellene tenni a vállalkozások, a vállalkozók életét, hogy egyrészt minél többen döntsenek az ötletük megvalósítsa mellett, másrészt pedig akik belevágnak az ötletük kidolgozásába, azok valóban az ötlettel foglakozhassanak. Bátorítani kell a fiatal vállalkozókat, nem eltántorítani, és minél kevesebb lehetőség van, amelyek kifejezetten a fiatalok vállalkozásainak beindítását célozzák, annál nagyobb veszély egy-egy ilyen lehetőség bedőlése. A fiatalok pedig nyelvtudás és jó ötletek birtokában mennek külföldre vállalkozni, ahol megbecsülik őket.  Pedig az országból lehetne sok és sikeres cég bölcsője, de ehhez szemléletváltásra van szükség. Ezt viszont a Fidesz nem fogja elhozni.

A szerző dr. Kratochwill György, az Y-Gen alelnöke, az Együtt Budapest 8. választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje.