Vajda Zoltán nyilvánosan takarította el a kormány gyűlöletkeltő plakátjait

Vajda Zoltán, az Együtt XVI. kerületi önkormányzati képviselője mai, a plakáttépés előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért van szükség erre az újító, hivatalos rendőrségi bejelentéssel, nyilvános demonstráció keretében tartott eltakarításra, mert meg kell védeni az állampolgárokat a kormányplakátok által okozott szellemi és vizuális környezetszennyezéstől.

Vajda Zoltán, az Együtt XVI. kerületi önkormányzati képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje nyilvános plakáttépéssel egybekötött sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendezvény egy újítás: hivatalosan bejelentett demonstráció keretében, rendőri biztosítás mellett távolítják el az uszító propagandaplakátokat. Mint mondta: Fényes nappal, nem bujkálva, a nyilvánosság erejét használva, büszke hazafiként teszik ezt, mert erkölcsileg elfogadhatatlan és nincs más megoldás. Megtisztítják a XVI. kerületet, a szellemi és vizuális környezetszennyezéstől, attól, amit ezek a plakátok okoznak. Az Együtt országgyűlési képviselőjelöltje szerint erre több ok is van: 

  • Hazudnak, amikor a plakáton azt mondják, ők a 99%, így mindenki más az 1%. De mi nem az 1% vagyunk, hanem sokkal több – tette hozzá.
  • Félrevezetnek, amikor nem beszélnek a legfontosabb kérdésekről, így például arról, hogy a gyerekszívklinikáknak nincs CT-je, ezért nyitott mellkassal kell CT-re vinni a gyermekeket a Heim Pálba. De nem beszélnek arról sem, hogy nincs elég pénz az M3-as metró felújítására, és arról sem, hogy egy bukott csempekereskedő egymaga tönkreteheti gyermekeink jövőjét.
  • Luxuslakóparki szomszédjaikon, haverjaikon és még a propagandán keresztül is ellopják az adófizetők pénzét.
  • Annak arcképét felhasználva uszítanak egy személy ellen, ami némelyeket felbátorít olyan népcsoportot megnevező jelzős szerkezetre, amelyhez hasonló az 1930-as évek Magyarországán fordult elő. 

Az eltávolításra meghirdetett plakátokat még az előző éjjel ismeretlenek összefirkálták Vajda Zoltánt becsmérlő kifejezésekkel, a képviselő feljelentést tesz az ügyben.

Újságírói kérdésre Vajda Zoltán és a jelenlevők egyhangúan kijelentették, hogy a plakátokban keletkezett kár megtérítését vállalják, ha arra sor kerül. Mielőtt az első helyszínt elhagyták volna a résztvevők, a bejelentett demonstráció miatt a helyszínen tartózkodó rendőrök igazoltatták őket. Vajda Zoltán mellett közel 50 fő: Együtt-aktivisták és civilek vettek részt a plakáttépésben a Rákosi úton, majd a  még a XVI. kerület két további pontjára mentek együtt takarítani. A plakáttépésről készült videó az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/egyuttkorszakvaltok/videos/1367455533372350/

Az Együtt szerdára, július 12-re Dél-Budára is hirdetett plakáttépést.

Budapest, 2017. július 9.