Vagyonvisszaszerzés, jóvátételi adó és kárenyhítés

Tiborcz István még augusztusban nyilvánosságra került ingatlanszerzési ügye kapcsán jelentette be ma Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, hogy a párt elkészítette az Orbán-rezsim bukása utáni időszak igazságtételére és demokratizálására, valamint a rezsim áldozatainak kárenyhítésére tett javaslatát. Az Együtt visszavenné Orbán Viktor legszűkebb érdekkörétől a törvénytelenül, illetve joggal való visszaéléssel szerzett vagyonokat, jóvátételi adót fizettetne az Orbán-oligarchákkal és kárenyhítést fizetne a rezsim áldozatainak. A javaslatról a következő hetekben társadalmi vitát is kezdeményez a párt.

Még augusztusban derítette ki az Átlátszó, hogy Tiborcz István, Orbán Viktor veje számos értékes ingatlant, köztük egy Városligeti fasori villát szerzett meg strómanjain keresztül. Szigetvári Viktor szerint egyértelmű, hogy az AMX HS Real Estate Manegement Hungary Kft. Tiborcz Istvánhoz kötődő érdekeltség, ami újabb bizonyíték arra, hogy a foglyul ejtett magyar államot Orbán Viktor legszűkebb érdekköre kifosztja, a kivételezett oligarchák pedig milliárdos vagyonokat halmoznak fel állami segítséggel.

Az Együtt szerint Orbán Viktor bukását követően Magyarország csak akkor léphet a békés, polgári gyarapodás útjára, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvalósítjuk az igazságtétel és demokratizálás programját. Erre tesz javaslatot most az Együtt, melyről a következő időszakban társadalmi vitát is kezdeményez majd a párt.

Az Orbán-rezsim bukását követően vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül vagy joggal való visszaéléssel szerzett. Ilyenek azok a vagyonok is, melyeket Tiborcz István, Orbán Viktor veje strómanjain keresztül, akár több szereplő közbeiktatásával szerzett meg akár az államtól, akár a magyar emberektől ellopott közpénzekből, a túlárazott közbeszerzésekből. De az igazságtétel részét képezik a Mészáros Lőrinc, Garancsi István és mások nevén tartott vagyontárgyak is.

Az Együtt szerint több mint 25 évvel a rendszerváltás után Magyarországon újra igazságtételre és jóvátételre van szükség. Az Orbán-rezsim kárvallottjainak sérelmeit el kell ismerni, a fideszes oligarchák vagyongyarapodását vissza kell fordítani. Mert csak határozott és célzott igazságtétellel lehet hitelesen demokratizálni Magyarországot.

Igazságtétel jár mindazoknak, akiktől az Orbán-rezsim elvette földjeiket vagy földbérletüket; akiktől a koncessziós jog bevezetésével elvették a megélhetést jelentő trafikjaikat; akiket kényszernyugdíjaztak, foglalkoztatási tilalommal sújtottak, és megaláztak; akiktől jogtalan intézkedésekkel elvették nyugdíjvárományukat; akiknek fenyegetésekkel államosították magánynyugdíj-pénztári megtakarításaikat.

Fel kell számolni az oligarcháknak kedvező törvényeket, a szerzett jogokat és a stróman-kultúrát. A korrupt módon szerzett állami földbérleteket fel kell mondani, a politikai alapon kiárusított földeket vissza kell szerezni. Az államnak részlegesen, szimbolikusan kártalanítania kell mindazokat, akiknek magánnyugdíj-megtakarításait az Orbán-rezsim felélte. Jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami közbeszerzésekhez!

Az igazságtétel alapja a magyar választópolgárok döntése, amellyel leváltják az Orbán-rezsimet. A rezsim felszámolására kell felhatalmazást kérni a választóktól. Az Orbán-rezsim és utódja közötti hatalomátadás nem hagyományos kormányváltás, több annál, szakítani kell mindenben.

Mindazonáltal az Együtt elkötelezett a tekintetben, hogy az Orbán-rezsim utáni demokratizálás során nem szabad költségvetésileg betarthatatlan ígéreteket megfogalmazni. A kárenyhítés pénzügyi költségeit nemzetközi bírósági határozatok és józan számítás alapján kell kiszámítani.

Budapest, 2016. október 25.

 

Együtt

IMG_4 IMG_3 IMG_2