Új pólus

Mi az új pólus?
Az új pólus választási stratégiáját Juhász Péter vetette fel 2017 tavaszán, melynek lényege, hogy a 2010 előtti és 2010 utáni időszakot egyaránt meghaladni kívánó új ellenzéki pártoknak, az LMP-nek, a Momentumnak, a Párbeszédnek és az Együttnek választási együttműködést kell kötniük a 2018-as választásokra annak érdekében, hogy legyen egyértelmű választása mindazon magyaroknak, akik nem akarnak sem a Fideszre, sem a Jobbikra, sem a baloldal 2010 előtti pártjaira szavazni.
Miért kell az Új Pólus?
A választók joggal várják el az együttműködést a pártoktól, ugyanakkor jobb együttműködési formára van szükség, mint 2014-ben. A kompromisszumképtelen politikát az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és az Együtt támogatói egyaránt elutasítják. Ha az újabb és a régi ellenzéki pártok két külön listát állítanak és az egyéni választókerületekben egymás javára visszalépnek, nemcsak az újabb Fidesz-kétharmadot akadályozhatják meg, de akár az abszolút többségét is elveszítheti a Fidesz és legyőzhetővé válik.
Miért lehet sikeres az Új Pólus?
A Medián 2017 júliusi felmérése szerint a választók 16 százaléka szavazna az Új Pólusra http://index.hu/belfold/2017/07/07/meglepo_adat_16_szazalek_szavazna_az_lmp-momentum-egyutt-parbeszedre/]. Az Új Pólus pártjaiban politizál a 10 legnépszerűbb ellenzéki politikus szinte mindegyike. Az Új Pólus megújíthatja a politikai kultúrát is. E pártok elkötelezettek a tisztességes, átlátható politika és a demokrácia helyreállítása mellett. Ráadásul a pólus pártjainak szavazótáborai kiegészítik egymást, és ideológiai különbségeik ellenére, a magyarországi válság legfontosabb kérdéseiben (egészségügy, oktatás, társadalmi egyenlőtlenségek) szinte azonos álláspontot képviselnek.
Mit kell tenni, hogy létrejöjjön az Új Pólus?
Juhász Péter szerint az Új Pólus pártjai között a választók ma nem tudnak különbséget tenni. http://hvg.hu/itthon/20170809_juhasz_peter_valasztok_okosabbak_mint_a_partok_valasztas_egyuttmukodes_uj_polus] Ők ugyanis azt látják, hogy bár sok mindenben hasonlóan gondolkozunk, hisznek nekünk és bennünk, de egyikünket sem tartják képesnek arra, hogy ezeket a célokat önállóan elérjük. A választók tudják, hogy nem elég beszélni a jó kormányzásról, meg is kell tudni valósítani azt. Erre pedig csak együtt van remény.