Szigetvári Viktor: Putyini módra támadja a Fidesz a civil szervezeteket

Kiszivárgott Orbán Viktor és a Fidesz újabb elnyomó terve, amely megfoszt bennünket maradék szabadságunk egy újabb darabjától. Ezúttal a civil szervezetek kerültek az állampárt célkeresztjébe, és várható, hogy külföldi ügynökként kell regisztráltatnia magát minden olyan civil szervezetnek, amely külföldről kap támogatást.

A putyini és netanjahui mintára készült, kirekesztő és megbélyegző javaslat nem szolgáltja a magyar nemzet érdekét, csak ellenségeskedést szül, és gyengíti a magyarországi polgárok, valamint az ide érkezők jogvédelmét. 

Az elkövetkező hetekben fideszes beszélő fejek és lopott adófizetői pénzből eltartott elemzők fogják azt hazudni magyarok millióinak a közmédiában és a fideszes sajtóban, hogy a mostani orbáni tervezet nem más, mint ami az Egyesült Államokban a második világháború óta működik. Tehát – fogja majd hazudni a Fidesz – valójában minden rendben van a javaslatukkal.

De érdemes előre tudni: ez nem igaz.

A valóban régóta hatályban levő törvény azt írja elő minden érintett amerikai jogi személynek, hogy regisztráltatniuk kell magukat abban az esetben, ha külföldi kormány, külföldi politikai párt vagy bármilyen külföldi entitás nevében és érdekében az Egyesült Államok közvéleményét vagy közéletét befolyásolni kívánják. Számos fontos kivétel (diplomaták, egyházak, jogi képviselők és mások) mellett ez a törvény arra kötelez, hogy a ténylegesen lobbi-célból kötött, befolyásolási célú szerződések körülményei nyilvánosságra kerüljenek, amennyiben az USA-ban kívánnak hatást kifejteni.

Ezzel szemben a fideszes törvényszöveg ugyan részben hasonlót is állít, de a bevezetni kívánt javaslat tényleges hatására minden külföldi megbízásról, legyen annak tárgya bármilyen, minden magyarországi civil szervezetnek tájékoztatást kell adnia. Ezzel szemben Amerikában nem minden külföldi megbízásról vagy támogatásról kell számot adni, csak azokról, amelyek tényleges célja az Egyesült Államok közéletének és közvéleményének befolyásolása.

A Fidesz által putiyni módon támadni kívánt civil szervezetek, a Helsinki Bizottságtól a TASZ-ig, szemben a Fidesz hazugságaival, nem külföldi kormányokat, szervezeteket vagy személyeket képviselnek, hanem részben éppen a magyar polgárokat védik meg saját kormányuk önkényétől. Tehát teljesen más az amerikai és a magyar szabályozás célja, módja.