Szigetvári Viktor: Orbán Viktor hencegése gázkereskedelem ügyben veszélyezteti a magyar energiabiztonságot

Diplomáciai amatőrséggel szolgálja az orosz érdeket a magyar miniszterelnök Szigetvári Viktor szerint

Az elmúlt 8 év során Orbán Viktornak rengeteg lehetősége lett volna az orosz-magyar energiafüggőség csökkentésére. Ezzel szemben inkább növelte hazánk kiszolgáltatottságát – Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint. A Fidesz-kormány valójában nagyon keveset tett a nemzetközi gáz-interkonnektorok átlátható és fenntartható kialakítása és üzemeltetése érdekében, pedig ez segítette volna nem orosz gázmolekulák hazánkba érkezését. Az elmúlt napok magyar üzengetése Románia felé gázkereskedelmi ügyekben káros és ügyetlen diplomáciai manőver, mert az arroganciával, az egyoldalú deklarációkkal csak rontotta hazánk érdekérvényesítő képességét a magyar kormány. Ez a nap végén így csak az oroszoknak volt jó, sajnos.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azzal hencegett a sajtónak, hogy vége hazánk orosz gázfüggőségének, mert magyar érdekeltségű gázkereskedő cégek lekötötték a magyar-román határmetsző gázszállítási kapacitást a jövőre vonatkozóan. E hét elején pedig Szijjártó Péter külügyminiszter járt Bukarestben, tárgyalt partnerével, és hasonló tartalmú kijelentéseket tett.

A probléma csak az, hogy a román partner mindkét esetben elhatárolódott a magyar kormány nyilatkozataitól, és jelezte, a teljes határmetsző kapacitás nem kerülhet egyetlen nemzetgazdaság kizárólagos irányítása alá. A magyar fél elsietetten, egyoldalúan és a kétoldalú partnerségnek ártó módon próbált diadalittas hazugságokkal népszerűséget szerezni magának, miközben tisztességes, határozott, de partnerségen alapuló tárgyalási technikával messzebb juthatott volna a magyar kormány.

Hazánk orosz gázfüggőségének csökkentése magyar nemzeti érdek. Az elmúlt évek csökkenő gázfogyasztása mellett is fontos a források diverzifikálása, a nemzetközi gázhálózatokkal kialakítandó szállítási kapcsolatok fejlesztése, aminek révén nem orosz gázmolekula is könnyen eljuthat hazánkba, illetve akár orosz gázmolekula is érkezhet, de nyugatról, a jelenlegitől eltérő, például tőzsdei kereskedési és elszámolási rendszerben. 

Az elmúlt években a magyar kormány évente mást mondott a hosszútávú orosz gázár-megállapodásokról is. Miközben minden szakértő egybehangzóan állítja, hogy Magyarországnak a jelenlegi piaci viszonyok közepette nem érdeke a hosszútávú elköteleződés egy “take or pay” szerződés keretében Oroszország felé a gázpiacon, addig Szijjártó Péter több év mellébeszélés után még 2017-ben is tett olyan nyilatkozatot, hogy hosszútávú gázár-megállapodást kell kötni Oroszországgal.

Az Együtt álláspontja szerint hazánk energiabiztonságát nem szolgálja mindaz, amit e területen Orbán Viktor és kormánya tesz. A nap végén szándékolt és nem szándékolt lépéseik mindenben erősítik hazánk orosz gázfüggőségét. Ezért volt súlyos hiba az elhamarkodott és arrogáns miniszterelnöki nyilatkozat is a szerb-magyar miniszterelnöki találkozó után.

Az Együtt felszólítja a magyar kormányt, hogy hazánk hosszútávú nemzeti érdekére tekintettel ne a román-magyar határmetsző gázszállítási kapacitások korrupt és oligarchikus kisajátítására törekedjen, hanem kössön fenntartható és kölcsönösen előnyös megállapodást az ügyben Romániával. Segítse elő a kormány a gázforrások diverzifikálását, a határmetsző kapacitások átlátható és fenntartható üzemeltetését, az orosz-magyar “take or pay” szerződés jelentőségének csökkentését.

Budapest 2018. február 10.

Szigetvári Viktor

az Együtt miniszterelnök-jelöltje