Szigetvári Viktor: A Médiahatósághoz fordul az Együtt a vidéki lapok fideszes felvásárlása miatt

Augusztus 20-án közösen állunk ki a sajtószabadságért

Orbán Viktor tusnádfürdői ígéretéhez híven a Fidesz elkezdte, illetve folytatja harcát a még megmaradt szabad sajtó ellen – mondta Szigetvári Viktor keddi sajtótájékoztatóján. Az Együtt választmányi elnöke szerint a magyar sajtószabadság eltiprásának újabb lépéseként Fidesz-közeli érdekcsoportok rövid határidőn belül két független, szakmai befektetői kézben levő, vidéki lapokat kiadó lapcsoportot is felvásároltak, amelyek helyben ellensúlyai tudtak lenni a kormányzati propagandának.

Az egyik, a Lapcom-csoport, ami a Bors magazin mellett Csongrád megye napilapját és a Kisalföldet adta ki, Andy Vajna érdekkörébe került. A Russmedia tegnap bejelentett felvásárlása pedig három észak-magyarországi megyei lapot érint, az Észak-Magyarországot, a Hajdú-bihari Naplót, valamint a Kelet-Magyarországot. Ez volt az utolsó lépés a vidéki sajtószabadság felszámolásában.

Az elmúlt időszak történései miatt az Együtt nyíregyházi szervezete rövid, kicsi, de tisztességet adó gyertyagyújtással készül a holnapi napon a Kelet-Magyarország szerkesztőségénél, ami az elmúlt évtizedekben mindvégig egy kiegyensúlyozott, tisztességes újságként működött. A lap Fidesz-közeli kézbe kerülése komoly veszteség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének.

Emellett az Együtt felszólítja a Médiahatóságot, hogy Andy Vajna tulajdonszerzését versenyjogi problémák miatt ne engedélyezze. Andy Vajna ugyanahhoz az érdekkörhöz tartozik, amelynek a tetején az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor áll, a lapcsoportot pedig nem saját tőkéjét kockáztatva, hanem lopott adófizetői pénzen vásárolta meg.

Budapest, 2017. augusztus 1.

 

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányának elnöke