Szigetvári Viktor: A Mátrai Erőmű eladásának tanulsága

A magyar piacgazdaság és jólétünk szempontjából kulcsfontosságú, hogyan működnek a hazánkban befektető multinacionális vállalatok. Vannak jó és rossz példák egyaránt.

Most egy német energetikai vállalat átláthatósághoz és tisztességhez való hozzáállása a kérdés. A Mátrai Erőmű meghatározó tulajdonosa, az RWE új főtulajdonost keres. Van esély rá, hogy egy olyan magyar-cseh üzleti kör szerzi meg az erőművet, akiknek csak az ad igazi esélyt, hogy Mészáros Lőrinc fehérgalléros bűnözői köre áll mögöttük.

Ha a német magántőke egyik szereplője Magyarországon az orbáni érdekkörhöz sorolható bűnözők gazdagodását hajlandó finanszírozni, akkor az árt a magyar piacgazdaságnak, árt a versengő teljesítmények elismerésének, és árt a magyar polgárosodásnak is. Mészáros Lőrinc lopott adófizetői vagyonból gazdagszik a magyar adófizetők kárára, és Orbán Viktor strómanja. Semmi olyan tudása vagy teljesítménye nincs, ami vagyonára érdemesíti.

Nem vagyok naiv, nyilván csak a pénz érdekli a német főtulajdonost, nem a magyar kapitalizmus minősége. Azt gondolhatják, magyar gazdaság teljesítményellenes és korrupt bajait nem nekik kell megoldaniuk. De az is biztos, hogy Németországban nem így járnának el. A világ pedig változik, egyre gyakoribb a felelős, fenntartható és transzparens üzleti kultúra terjesztésére valóban vállalkozó és mégis versengő piaci magatartás. Sokan tesznek egy etikusabb kapitalizmusért manapság Németországban is.

Az ilyen tranzakciók csak tovább rontják hazánk felzárkózási esélyét, rombolják a teljesítmény becsületét, és fenntartják a haveri (crony) kapitalizmust itthon, ami valójában a tőkének sem érdeke. Szemenköpése ez mindazon magyar kis- és középvállalkozóknak, akik a nemzetközi értékláncokba integrálódva, igazi tudással, állami segítség nélkül teremtenek munkahelyeket, hoznak létre értéket.

A német RWE súlyosan hibázik, ha Mészáros Lőrincnek adja el a Mátrai Erőművet. Olyan lesz ez, mint amikor a német tulajdonú Magyar Telekom eladta az Origót a fideszes, matolcsysta, habonyi érdekkörnek, vagy amikor a ProSieben-Sat1 eladta a TV2-t Vajnának és Habony barátainak. A német magántőke korábban a magyar sajtószabadság rombolásához járult hozzá aktívan, most hazánk energiaszektorának átláthatósága a tét. Miközben német tulajdonú vállalatok százai teremtenek tömérdek munkahelyet hazánkban, miközben új tudást hoznak és sokszor fejlesztenek is Magyarországon, az ilyen megalázó, gyarmattartó mentalitást sugalló lépések gazdaságilag és erkölcsileg is elfogadhatatlanok. 

Az Együtt politikusaként abban hiszek, hogy csak egy etikusabb és valóban jóléti piacgazdaság lehet a megoldás hazánk bajaira, de az ilyen, etikátlan és korrupt nagyvállalati viselkedés újra és újra megmutatja: a magyar felzárkózás és polgárosodás feladatát csak magunk tudjuk önmagunknak kiharcolni, kulcsfontosságú helyzetekben a német nagytőke egyes körei gond nélkül hajlandóak ártani nekünk, magyaroknak.