Szigetvári Viktor: Lázár Jánost és a Fideszt valójában nem érdekli a Tesco-dolgozók ügye!

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke vérlázítónak tartja Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Tesco-sztrájkot cinikus módon támogató közleményét. A kormány valójában nem segíti a fenntartható és tisztességes bérek ügyét a kiskereskedelmi szektorban. A Fidesz a nemzetközi élelmiszerláncok elleni elhibázott harcának áldozatai a munkavállalók lettek. Az Együtt kormányváltás után négy éves bérmegállapodást kötne a piacgazdaság, a verseny erősítése, a szociális igazságosság megteremtése és a magasabb nettó munkabérek érdekében.

A Magyar Idők arról számolt be, hogy Lázár János kancelláriaminiszter levélben írta meg a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetnek, hogy a kormány szükségesnek tartja a bérek, illetve a létszám megfelelő rendezését.

Felháborító Lázár János cinikus közleménye a Tesco-sztrájkkal kapcsolatban. A kormány valójában nem támogatja a fenntartható és tisztességes bérek ügyét a kiskereskedelmi szektorban. Az igazságtalan egykulcsos adónak rengeteg vesztese van a kiskereskedelemben, hiszen ott sokan keresnek a medián jövedelem alatt. A Fidesz-kormány mindent megtett a szakszervezeti jogok csorbításáért a Munka Törvénykönyve elmúlt évekbeli módosításaival. Így rontotta a kollektív béralkuk esélyét is, aminek most áldozata a Tesco minden munkavállalója. Mindemellett a pláza-stop és számos, kiskereskedelmi szektort támadó, korrupt, fideszes kormányzati intézkedés rontotta a magyarországi kiskereskedelem jövedelemtermelő képességét is. A Fidesz felszámolta a háromoldalú érdemi érdekegyeztetést is, aminek megfelelő törvényi garanciái voltak. Ezzel gyakorlatilag megszüntette az ágazati párbeszéd bizottságokat és ellehetetlenítette hogy az állam, a munkavállalók és a munkaadók a termelékenység növekedésre is figyelemmel levő, hosszú távú bérmegállapodásokat köthessenek.

A Fidesz a nemzetközi élelmiszerláncok elleni elhibázott harcának áldozatai a munkavállalók lettek. A lényegnek a minőségi kiszolgálást kellene tartani a tulajdonos nemzetiségétől függetlenül, nem pedig a CBA-s haverok helyzetbe hozását kormányzati eszközökkel.

Az Együtt törvénnyel állítaná helyre a háromoldalú érdekegyeztetést, az ágazati párbeszéd bizottságokat, valamint négy éves bérmegállapodást kötne a piacgazdaság, a verseny erősítése, a szociális igazságosság megteremtése és a magasabb nettó munkabérek érdekében.

Az Együtt szeptember 16-án mutatja be programját Magyarország jövőjéről, melyet a munkavállalók érdekeit szem előt tartva dolgoztunk ki.

Budapest, 2017. szeptember 5.

Szigetvári Viktor 

az Együtt választmányának elnöke