Szigetvári Viktor: Ki kell vizsgálni az Orosz-Szerb Humanitárius Központ kiképzésének körülményeit, amin magyarok is részt vettek

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke szerint Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek válaszokat kell adnia, hogy ki az a nyolc magyar, aki részt vett az orosz befolyás gyanúja alatt álló Orosz-Szerb Humanitárius Központ képzésén. Az Együtt választmányának elnöke követeli, hogy indítsanak vizsgálatot a kiképzés ügyében, még ha ez Orbán putyinista politikájának ellenérdeke is.

B92 szerb rádiónak Vjacseszlav Nyikaljevics Vlasenko, az Orosz-Szerb Humanitárius Központ vezetője azt nyilatkozta, hogy elment nyolc magyar egy közép-magyarországi humanitárius szervezettől és kiképezték őket Nisben. Sajtóhírek szerint az Orosz-Szerb Humanitárius Központ az orosz titkosszolgálat fedőszervezetként használhatja az intézményt.

Szigetvári Viktor azonnali válaszokat vár Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztertől és Pintér Sándor belügyminisztertől, van-e információja a magyar kormánynak, kik vettek részt Szerbiában az orosz befolyás gyanúja alatt álló szervezet képzésében. De arra is választ kell végre adniuk, hogy figyelemmel kísérik-e kellő erővel az orosz befolyás növekedését a régióban.

Az Együtt választmányának elnöke követeli, hogy indítsanak vizsgálatot a képzés ügyében. A kormánynak akkor is cselekedni kell az ügyben, ha ez Orbán putyinista politikájának nem érdeke. A Fidesznek magyar érdeket és Európa biztonságát kell szem előtt tartania. Itt az ideje, hogy Orbán Viktor példaképe, Vlagyimir Putyin helyett végre a magyar embereket szolgálja és kelet helyett Európát tekintse szövetségesnek.

Budapest, 2017. július 17.

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányának elnöke