Szigetvári Viktor: A Jobbik buta, populista javaslata csak gyűlöletet kelt

A Jobbik bejelentette, hogy megvonnák a szavazati jogát az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezőknek. Ebből is látszik, hogy a populista, szélsőjobboldali párt nem kormányképes, és végképp nem mérsékelt politikai erő.

Tud arról a Jobbik, hogy még ezrével élhetnek olyan idős honfitársaink határainkon innen és túl, akik a világháború, a határváltoztatások, a kitelepítések és a kommunista üldöztetés miatt egyszerűen nem voltak olyan helyzetben, hogy érdemi iskolai végzettséget szerezzenek?

Bár ezzel a magyar cigányokkal szembeni előítéleteknek akarnak megfelelni, de ez valójában csak egy buta, szegényellenes, gyűlöletkeltő politika volna, ami nem jobb, hanem rosszabb liberális demokráciát eredményezne hazánkban.

Netán majd a Jobbik azt mondja, hogy aki 85 évesen nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel, az szavazhat, aki viszont 22 évesen van így, az nem?

És tud arról a Jobbik, hogy bár ezzel a magyar cigányokkal szembeni előítéleteknek akarnak megfelelni, de ez valójában csak egy buta, szegényellenes, gyűlöletkeltő politika volna, ami nem jobb, hanem rosszabb liberális demokráciát eredményezne hazánkban?

Az országot járva sok diplomással találkoztam, akik téveszmékben hittek, és közben sok szegény, iskolázatlannal is, akik tisztán és élesen látták, ki az, aki tőlük ellopta mostanság a magyar földet. Nem az iskolázottság számít.

A Jobbik a szavazati jog megvonásával és cenzus bevezetésével azt állítja, hogy az iskolai végzettség nélküli magyarok rosszabb magyarok, akik nem bírnak felelősen dönteni. De a politikai ítélet igazsága nem ezen múlik, hanem egy közösség egészének közös döntésein.

Az Együtt egy olyan, liberális demokrata Magyarországban hisz, ahol mindenkinek egyenlő szavazati joga van, és nem felelőtlen politikusok válogatnak a nekik tetsző és nekik nem tetsző választók között.