Szigetvári Viktor: A Fidesznek köszönhetően folytatódik Magyarország nemzetközi megítélésének romlása

 A Fidesz-kormánynak azonnal hatályon kívül kell helyeznie az új menekültügyi szabályokat!

Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke a Fidesznek köszönhető nemzeti szégyen újabb állomásának tartja, hogy embertelen menekültpolitikája miatt odáig jutott Magyarország megítélése, hogy Németország felfüggeszti a menekültügyi együttműködést hazánkkal. Az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke felszólítja a kormányt az új menekültügyi szabályok azonnali hatályon kívül helyezésére.

Miután az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hétfőn felszólította az uniós tagországokat, ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra, Németország most bejelentette, hogy felfüggeszti a menekültügyi együttműködést hazánkkal, amíg nem felelünk meg az uniós irányelveknek.

Szigetvári Viktor szerint történelmi, nemzeti szégyen újabb állomása, hogy odáig jutott Magyarország és különösen a  Fidesz-kormány nemzetközi megítélése az embertelen menekültpolitikája miatt, hogy Németország felfüggeszti a menekültügyi együttműködést hazánkkal, mivel nálunk olyan embertelenül és jogszerűtlenül bánik a kormány a menedékkérőkkel. Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a néhány héttel ezelőtt hatályba lépett embertelen, alkotmány-, nemzetközi jog- és genfi konvencióellenes magyar menekültügyi szabályok nem kezelik a bajt. Ehelyett növelik a félelmet belföldön, míg embertelenül bánnak a jogszerű menedékkérőkkel hazánkban. A bűnözői státuszba minősített ártatlan emberek csak nemzetközi bíróságoktól várhatnak segítséget, miközben Magyarországnak kötelessége volna, hogy jogszerűen és emberségesen kezelje minden kiutasítandó avagy befogadandó menedékkérő ügyét. A magyar polgárok biztonságát rendőrállami eszközök nélkül is lehetséges garantálni, de nem úgy, ahogy jogellenesen a Fidesz-kormány teszi. Szigetvári Viktor véleménye szerint az elmúlt évtizedekben Magyarország csak jól járt azzal, hogy biztonsága és fejlődése érdekében multilaterális nemzetközi szervezetek tagjaként működött együtt más országokkal . Az Európai Unió, a NATO és az ENSZ egyaránt segíti hazánkat, ezért is szégyenletes, hogy a Fidesz olyannyira elidegenítette és keletre sodorta hazánkat, hogy immár inkább kivonják Magyarországot nemzetközi partnereink a közös szabályok végrehajtásából.  Ezáltal hazánk nem része a közös biztonságteremtés emberséges és hatékony eszközeit használó nemzetközi közösségnek, hanem Vlagyimir Putyin destabilizációs törekvéseit szolgálja ki.

Az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke felszólítja a kormányt az új menekültügyi szabályok hatályon kívül helyezésére, és a nemzetközi jog talaján álló szabályok alkalmazásához való visszatérésre, mert ez szolgálja mind Magyarország, mind a világ biztonságát.

Budapest, 2017. április 12.

Szigetvári Viktor

az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke