Szigetvári Viktor: A Fidesz-kormány hajtsa végre az emberi jogi bíróság menekültügyben hozott ítéleteit!

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteinek ellenére sem tartják be a kínzást és embertelen, megalázó bánásmódot, büntetést tiltó 3. cikkelyt. A Fidesz-kormánynak be kell fejeznie végre az emberi jogokkal és hazánk biztonsági érdekeivel ellentétes menekültpolitikáját. A Fidesz ember-ellenes és biztonságunkat fenyegető, elhibázott politikájá helyett, közös, uniós biztonságteremtési lépésekre van szükség.

Hiába szólította már fel többször is az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar hatóságokat, mégsem tartják be a kínzást és embertelen, megalázó bánásmódot, büntetést tiltó 3. cikkelyt – számolt be a Politico. 

Szigetvári Viktor szerint a Fidesz embertelen és félelemkeltő menekültpolitikája nem teszi biztonságosabbá sem Magyarországot, sem Európát. 2015 ősze óta a Fidesz intézkedései ellentétesek a genfi konvenció menekültügyi szabályaival és ellentétesek az Európai Unió alapszerződésével. A magyarországi tranzitzóna embertelen és haszontalan, ráadásul európai bírósági ítéletek mondták ki immár több alkalommal, hogy hazánknak változtatnia kell a gyakorlatán ebben a kérdésben. 

Megfelelő határőrizetre, tisztességesen felszerelt menekülttáborokra, európai menekültkvótára és közös, uniós biztonságteremtési lépésekre volna szükség, a Fidesz ember-ellenes és biztonságunkat fenyegető, elhibázott politikájára helyett. A közös európai uniós erőfeszítésekhez való csatlakozás lehetővé tenné, hogy lebontásra kerüljön a kerítés a magyar-szerb határon, amely csak más országok problémájává teszi a közös, európai kihívást. 

Az Együttnek meggyőződése, hogy a jogszerű menedékkérőkkel emberségesen és  a genfi konvencióval összhangban kell bánni, társadalmi kapcsolatépítésüket támogatni kell hazánk integrációs képességének megfelelő mértékben. A jogszerűtlen menedékkérőket pedig megfelelő eljárás után ki kell utasítani hazánkból.

A Fidesz-kormánynak be kell fejeznie végre az emberi jogokkal és hazánk biztonsági érdekeivel ellentétes menekültpolitikáját. Az uniós törekvésekkel való teljes együttműködésre, az európai bírósági ítéletek betartására, ennek részeként a tranzitzónák börtöneinek felszámolására és emberséges menekülttáborok, átmeneti táborok kialakítására van szükség, ahogyan azok évtizedeken át tudtak működni hazánkban.

Budapest, 2017. július 31.

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányának elnöke