Szigetvári Viktor: A Fidesz csődbe viszi a magyar víziközműveket

Azonnali beavatkozásra van szükség e stratégiai ágazat megmentése érdekében.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke szerint a Fidesz-kormány csődbe vitte a víziközmű ágazat legtöbb cégét, amit július elsejétől tovább rombol a bekötések díjmentessé tételével, melyet majd a magas áfából kell finanszírozni. Szigetvári Viktor szerint meg kell szüntetni a közműadót, az ingyenesnek hazudott bekötéseket, a víziközműcégeket érintő korrupt kiszervezéseket és fenntartható árpolitikát kell folytatni. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium saját stratégiai javaslata szerint  is teljességgel elhibázott volt mindaz amit a kormány az elmúlt 7 évben a víz- és csatorna ágazatban csinált. 

Az Együtt szerint a Fidesz-kormány csődbe vitte az ágazat legtöbb cégét, amelyek kizárólag adófizetői pénzből származó tőkeinjekciókkal tarthatóak életben. A közműadó, az iparűzési adó, a hazug rezsicsökkentés mind-mind arra voltak alkalmasak, hogy a cégek szolgáltatási színvonala romoljon, a csőtörések mindennaposak legyenek. Így mára a vezetékes víz 26 százaléka folyik, szivárog el Magyarországon, ami hatalmas pazarlás. Ráadásul július elsejétől a Fidesz tovább rombolja az ágazat helyzetét az ingyenesnek hazudott, valójában a magas áfából finanszírozott bekötések díjmentessé tételével. Ez újabb milliárdokat húz majd ki a Fidesz által csődbe vitt, állami és önkormányzati tulajdonú cégek zsebéből, amit a kormány már jó előre, adófizetői pénzből fog kipótolni. Eddig mindenki maga fizette a bekötést, most kifizetheti a szomszédét is, miközben szétrohad az összes vezeték.

Az Együtt kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a víziközmű-ágazat Fidesz által okozott válságát, egyedüli pártként emelte fel a szavát az árbefagyasztás hazug és adófizetői pénzt igénylő megoldása ellen, folyamatosan tiltakozva a vizes cégeket sújtó leépítések ellen is.

A közműadó megszüntetésére volna szükség, mert az állam csak egyik zsebéből rakja a másikba a pénzt. Az iparűzési adókedvezményt az állami cégeket érintően helyre kell állítani. Meg kell szüntetni a 27 százalékos áfából finanszírozott hazug és igazságtalan, ingyenesnek hazudott bekötéseket és fenntartható árpolitikát kell folytatni célzott szociális támogatásokkal, amelyből jut a vezetékhálózat karbantartására is. A víziközműcégeket érintő korrupt kiszervezéseket be kell szüntetni, mert ezzel a Fidesz a saját maga által csődbe vitt sokszázmilliárdos ágazat tolvaj privatizációját készíti elő. Továbbá átfogó, 15 éves közműfelújítási programra van szükség, mert a Fidesz elhibázott közmű-politikájának következtében a jövőt éli fel most Magyarország azzal, hogy az előző évtizedekhez képest is sokkal rohamosabb tempóban hagyja lerohadni a stratégiailag fontos vezetékes infrastruktúrát.

Budapest, 2017. július 14.

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányának elnök