Szigetvári Viktor csalás gyanújával feljelentést tesz a Fidesz 2014-es plakátvásárlásai ügyében

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke szerint, amennyiben az Állami Számvevőszék fenntartja a Jobbik vizsgálatával kapcsolatos álláspontját, miszerint tiltott támogatásnak minősül az is, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe szolgáltatásokat, abban az esetben a Fidesz 2014-es plakátkiadásait illetően is vizsgálatot kell indítania az ÁSZ-nak. Szigetvári Viktor Juhász Pétert követően ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz csalás alapos gyanújával a Fidesz plakátvásárlásai ügyében. 

Tiltott támogatásnak minősül az is, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe szolgáltatásokat – közölte az ÁSZ

Szigetvári Viktor felháborítónak tartja, hogy az Állami Számvevőszék a Jobbik vizsgálatát érintően jelentéstervezetet ad ki hivatalosan a sajtónak. Az elmúlt közel három évtizedben példátlan, hogy a pártok vizsgálatának lezárása előtt, gyakorlatilag hivatalos álláspontként közöl érdemi hátránnyal járó megállapítást a számvevőszék.

Az Együtt választmányi elnöke szerint, amennyiben az ÁSZ fenntartja álláspontját a tiltott párttámogatás ügyében, akkor a Fidesz ellen is vizsgálatot kell indítani, mivel azok a szabályok, amelyek alapján a számvevőszék ezt a döntést hozta, már 2014-ben is hatályban voltak. A Kantar Média plakátpiaci auditja alapján 2014 tavaszán a Fidesz-KDNP február és április között több mint 743 millió forint értékben használt közterületi hirdetést. Ez önmagában annyi, mint amennyit a hivatalos közlönyben a pártszövetség a teljes kampányidőszakra kiadásként elszámolt. A bevett piaci ár alatti kedvezményekkel való plakáthasználat így a Fidesz 2014 tavaszi parlamenti választási kampányára is megáll. Ezt is vizsgálni kell.

Szigetvári Viktor felszólítja Domokos Lászlót, az ÁSZ elnökét, rendeljen el célzott vizsgálatot a Fidesz 2014-es plakátkiadásait illetően, mivel joggal feltételezhető, hogy a tavaszi kampány alatt áron alul kaptak plakáthelyeket. Juhász Péter a 2014-es parlamenti választás kampányfinanszírozási szabályainak megsértése miatt korábban már ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, Szigetvári Viktor pedig most csalás gyanújával ismét az ügyészséghez fordul. 

Budapest, 2017 december 7.

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányi elnöke