Szigetvári Viktor: Az NVI azonnal számoljon be a választási informatikai rendszer minden hibájáról!

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke szerint meg kell akadályozni, hogy olyan ellenérdekelt hatalmak, mint Oroszország beleszólhassanak az áprilisi választásokba. Éppen ezért felszólítja a Nemzeti Választási Irodát, azonnal fejezze be a mellébeszélést, számoljanak be nyilvánosan a választási informatikai rendszer minden hibájáról, azokat ugyanis mielőbb ki kell küszöbölni. Az Országgyűlésnek pedig az új Nemzeti Választási Bizottságba többpárti, konszenzusos tagokat kell választania fideszeses bábok helyett.

Kevesebb mint három hónappal az országgyűlési választás előtt több hibát is észleltek a lebonyolításhoz szükséges informatikai rendszerben – tudta meg a Magyar Nemzet. A Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona csütörtöki sajtótájékoztatóján még arról beszélt, felkészülten várják a választást, már többször is tartottak próbát.

A világban sok olyan választást rendeztek az elmúlt pár évben liberális demokráciákban, ahol ellenérdekelt hatalmak, döntően Oroszország, be tudtak avatkozni informatikai úton. Ezt meg kell akadályozni. Az elnyomó, illiberális, Putyin-barát Orbán-kormánynak azonban nem hisszük el, hogy mindent elkövetnek ennek érdekében. Korábban bőrfejüket küldtek a népakarat érvényesülésének megakadályozására, mostanság pénzbüntetéssel sújtják az ellenzéki pártokat. A következő lépés már a választási rendszerek átláthatatlan és eltitkolt működtetése lesz.

Az Együtt választmányi elnöke követeli, hogy a kormány és az NVI minden adatot hozzon nyilvánosságra az idén év eleji választási rendszer-teszt hibáiról. Az Országgyűlésnek pedig az új Nemzeti Választási Bizottságba többpárti, konszenzusos tagokat kell választania fideszeses bábok helyett, mert e nélkül sem szabad, sem tisztességes nem lesz a mostani választás.

Budapest, 2018. január 12.

Szigetvári Viktor 

az Együtt választmányi elnöke