Szigetvári Viktor az NVB-hez fordul Orbán Viktor külföldön élő magyaroknak küldött levele miatt

Orbán Viktor közpénzen kampányol a határon túli magyaroknál

 

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Orbán Viktor külföldön élő magyaroknak küldött levele pártpropagandának minősül, mivel a választási információkról a Nemzeti Választási Irodának (NVI), illetve a helyi választási irodáknak kell tájékoztatniuk a választópolgárokat. Az Együtt választmányának elnöke a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordul, mivel véleménye szerint Orbán Viktor levelével megsértette a választási törvényt.

Orbán Viktor levelet küldött a külföldön élő magyaroknak, amelyben regisztrációra biztatja a levél átvevőjét, hiszen csak úgy lehet szavazni.

Szigetvári Viktor szerint Orbán Viktor választási regisztrációra buzdító levele megsérti a választási törvényt, mivel a külföldön élő magyarok és a választási szervek közötti kommunikációra csak a NVI-nek illetve a helyi választási irodáknak van jogköre. Ezek az intézmények tudják függetlenként, pártelfogultság nélkül tájékoztatni a választópolgárokat a választásokkal kapcsolatos információkról.

Az Együtt választmányának elnöke elmondta: Orbán Viktor most küldött levele ugyanolyan, mintha a 2018-as választások előtt nem az NVI, hanem a miniszterelnök tájékoztatná egy propagandalevélben a magyar választópolgárokat a névjegyzékbe vételről. Ez súlyosan megsértené a választási esélyegyenlőséget, hiszen valójában pártpropagandának minősül.

Szigetvári Viktor az NVB-hez fordul, hogy megállapítsák a jogsértést. Amennyiben a mostani jogsértés következmények nélkül marad, úgy jövőre akár ugyanígy küldhet Orbán Viktor propagandalevelet a Magyarországon élő választóknak.

Az Együtt már a kezdetektől  fogva elengedhetetlennek tartja a kétféle jogállású határon túli szavazók jogegyenlőségének megteremtését. Elfogadhatatlan, hogy egy 1956 után emigrált, Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár könnyebben, egyszerűbben szavazhat, mint egy Londonban dolgozó magyar fiatal. Mindkét választói csoport számára biztosítani kell a levélben szavazás intézményét, amelyet más, demokratikus választási rendszerekben is gond nélkül lehet alkalmazni. Az utazást és a konzulátusok előtti sorban állást igénylő, tudatosan eltántorítóra tervezett szavazási megoldás sérti az egyenlőség elvét a külföldön dolgozók kárára.

Az Együtt szerint az is megengedhetetlen, hogy halottak nevei szerepeljenek a választási névjegyzékben, hiszen a mai szabályozás alapján egy határainkon túl élő, Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező választópolgárnak csak tízévente kell regisztrálnia, ami a köztes választások során a névjegyzék legalitását veszélyezteti. Az elhunyt vagy elköltöző választópolgároknak küldött szavazási borítékok olyan emberek számára is lehetővé tehetik a szavazást, akik valójában nem is rendelkeznek választójoggal.

Budapest, 2017. július 18.

 

 

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányi elnöke