Szigetvári Viktor: Az MTVA vezetőjének másodállása Schmidt Mária cégénél tovább csökkenti az állami média függetlenségét

Etikátlan, elfogadhatatlan Vaszily Miklós, az MTVA vezetőjének másodállása Schmidt Mária cégénél – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Vaszily Miklósnak erkölcsi okokból le kell mondania az MTVA vezetői tisztségéről, vagy a Schmidt Mária cégénél betöltött igazgatói tagságáról. Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek az elfogadhatatlan gyakorlat megszüntetése érdekében.

Vaszily Miklós a közmédia vezetőjeként neki járó havi 2 millió forinton felül Schmidt Mária cégénél, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nél is igazgatói tagságot vállalt – írta meg a 24.hu.

Szigetvári Viktor szerint Vaszily Miklós szerepvállalása médiaetikailag elfogadhatatlan. A közmédia vezetője a magyar választópolgárok független, objektív tájékoztatásáért felel, ez összeférhetetlen azzal, hogy egy olyan cégben is vezetői tisztséget vállal, amely tulajdonosának, Schmidt Máriának a kormány érdekeit kiszolgáló médiaérdekeltségei is vannak. Vaszily Miklósnak ezt a kinevezést nem szabadott volna elfogadnia. Erkölcsi okokból vagy az MTVA vezetői tisztségéről, vagy pedig a Schmidt Mária cégénél betöltött igazgatói tagságáról le kell mondania.

Szigetvári Viktor sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elfogadhatatlan gyakorlat megszüntetése érdekében Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. Ez a javaslat szigorítani fogja az összeférhetetlenségi jogszabályokat. 

Budapest, 2018. január 10.

Szigetvári Viktor

az Együtt választmányi elnöke