Szigetvári Viktor: Az egységes megfigyelőrendszer csak Orbán határtalan rendőrállamát építi

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke az állami túlhatalmat szolgáló, szabadságkorlátozó javaslatnak tartja a Belügyminisztérium tervezetét. Az Együtt szerint a kormánynak vissza kell vonnia a megfigyelő-adatbázisok egységesítésének, a megfigyelőrendszer kiépítésének tervezetét.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint egy titkos megfigyelőrendszerre adna lehetőséget a Belügyminisztérium által előkészített, az egyes belügyi feladatokat érintő és kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet. A javaslat alapján egy központi helyre gyűjtenék a hatósági felvételeket és az állampolgárok adatait.  

A Belügyminisztérium tervezete Orbán Viktor rendőrállamot továbbépítő tervét szolgálja, amely adatvédelmi szempontból elfogadhatatlan. Mivel Orbán Viktor példaképe Vlagyimir Putyin, nyilvánvaló, hogy  a kormányt nem jó szándék és demokratikus meggyőződés vezeti, amikor ilyen szabadságkorlátozó törvényt tervez bevezetni, ez is pusztán a miniszterelnök korlátlan hatalmi törekvéseit szolgálja.

Az Együtt felszólítja a Belügyminisztériumot, hogy azonnal vonja vissza ezt az állami túlhatalmat szolgáló javaslatot.

Budapest, 2017. augusztus 7.

Szigetvári Viktor

az Együtt választmánynak elnöke