Szigetvári Viktor: Adóamnesztia helyett fideszes pénzmosás

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint a jelenlegi adóamnesztia program célja, hogy a fideszesek kifehéríthessék a Magyarországról adóelkerülés miatt kilopott pénzeket. A kormánynak meg kell szüntetnie ezt a megoldást, és helyette az offshore vállalkozásokban keletkezett osztalékok Magyarországra utalását kell szigorúbban adóztatnia.

Egyre népszerűbb az állami pénzmosó számlák nyitása. 2016 első felében már 550 stabilitási megtakarítási számlát nyitottak, és ezekre 44,1 milliárd forintot utaltak – írja a NAV adataira hivatkozva a Magyar Nemzet.

Szigetvári Viktor szerint azért gyorsult fel ennyire a pénzmosó számlák nyitása, mert már a korábbi 10 éves moratóriumot is eltörölték, ami legalább a látszat szintjén megkérte az árát az adózatlan jövedelem hazautalásának. Ez így már csak egy pénzmosási technika, amellyel sok korrupt fideszes politikus élhet, hiszen hazahozhatják külföldről a tisztességtelenül összelopott pénzt. A világban több helyen működik hasznos és jól működő adóamnesztia. A jó adóamnesztia nem könnyű, nem olcsó és nem folyamatosan működik. Azonban az, amit a Fidesz csinál, csak állami biztatás a kamat-, osztalék- és forrásadó-elkerülésére.

Szigetvári Viktor követeli, hogy a jelenlegi adóamnesztiát törölje el a kormány, és inkább az offshore vállalkozásokban és adóoptimalizálási célból létrehozott külföldi vállalkozásokban keletkezett osztalékok és jövedelmek Magyarországra utalását adóztassa szigorúbban.

Budapest, 2016. július 20.

 

Szigetvári Viktor

az Együtt elnöke