Szabó Szabolcs: Nincs mentség a vizes vb kapcsán elkövetett lopásokra

Vállalja Mészáros Lőrinc a Duna Aréna üzemeltetését!

Hiába mentegeti Fürjes Balázs kormánybiztos a vizes vb kapcsán elkövetett lopásokat, a tények, az elköltött összegek nem hazudnak. Az Együtt azt javasolja, ha a vizes vb valóban olyan jó befektetés az országnak, mint ahogyan azt Fürjes Balázs állítja, adják oda a gazda nélkül maradt Duna Aréna üzemeltetését a kiváló befektetéseiről ismert Mészáros Lőrincnek úgy, hogy az állam arra egy fillér költségvetési forrást sem fordít a jövőben.

Fürjes Balázs kormánybiztos a Magyar Időknek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a vizes vb-re elköltött milliárdok bőségesen megtérülnek az országnak, a közvetlenül a vizes vb-re költött beruházások pedig nem 170, hanem 45-50 milliárd forintot tesznek ki.

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő szerint hiába is próbálja most szépíteni a vizes vb kapcsán elkövetett lopásokat a kormány, az esemény valós költsége igenis 170 milliárd forint, melynek jó része olyan túlárazott beruházásokra ment el, amikből Orbán Viktor környezete és Fidesz-közeli vállalkozók gazdagodtak.

Szabó Szabolcs szerint a költségek a többszörösére növekedtek, ami tény, és ezt kár vitatni. A budapesti vizes vb-t az elvert pénz töredékéből is meg lehetett volna rendezni, ugyanezen a színvonalon, így csak a fideszes haverok extra profitját finanszírozta az egész ország. Olyan költségbecslés pedig egyszerűen nem volt a projekt indulásakor, hogy ez 170 milliárdba fog kerülni.

Maga Fürjes mondta az Országgyűlés Kulturális bizottsága előtt, hogy ő nem is tud garanciát vállalni a költségek tartására, mert hozzá csak a sportberuházások tartoznak. Mondta mindezt akkor, amikor a beruházásra elköltött összeg átlépte a 60 milliárd forintot. Így tehát Fürjes Balázs vagy a Kulturális bizottság ülésén, vagy pedig most hazudik.

Az Együtt szerint a vizes vb-re fordított 170 milliárd forint sosem fog megtérülni. Mindenesetre alig várjuk, hogy Orbán Viktor, Kövér László és Seszták Miklós után a Duna Arénát 43,4 milliárdért építő Garancsi István is kitüntetést kapjon a FINA-tól. A milliárdokba kerülő ugrótorony kivitelezőjéről már nem is beszélve.

Ha a vizes vb-re fordított 170 milliárd forint valóban olyan jó befektetés volt Magyarországnak, mint ahogyan azt Fürjes Balázs állítja, haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a gazda nélkül maradt Duna Aréna üzemeltetéséről a kiváló befektetéseiről elhíresült Mészáros Lőrinccel úgy, hogy az állam arra egy fillér költségvetési forrást sem fordít a jövőben. Biztosan kapni fog a lehetőségen.

Budapest, 2017. augusztus 1.

Szabó Szabolcs

az Együtt elnökségi tagja

az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja