Szabó Szabolcs: Németh Szilárd megint bebizonyította az alkalmatlanságát

Szabó Szabolcs szerint Németh Szilárd jól láthatóan az oktatáshoz sem ért, de ennek ellenére bátran nyilatkozik a témában butaságokat. Aki azt hiszi, hogy gyárakban dolgozó biorobotokra van szükséges a gazdaságnak, az semmit nem tud a 21. századi világ dolgairól. Ha Németh Szilárd az elmúlt években szóba állt volna a csepeli vállalkozókkal, akkor neki is elmondták volna, hogy olyan szakemberek kellenek, akik képesek folyamatosan újabb és újabb ismereteket elsajátítani a munkájuk mellett, és időnként akár szakmát is váltani.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arról értekezett egy pétfürdői lakossági fórumon, hogy manapság túl sokan járnak egyetemre, jobb lenne, ha többen térnének vissza a gyárakba.

Szabó Szabolcs szerint Németh Szilárd jól láthatóan az oktatáshoz sem ért, de ennek ellenére bátran nyilatkozik a témában. Sajnos butaságokat. A valóság a rezsibiztos állításaival szemben az, hogy nemzetközi összehasonlításban még mindig le vagyunk maradva a fejlett országokhoz képest az egyetemi és főiskolai végzettségűek arányát tekintve. Sőt! Az elmúlt 10 évben mintegy 100 ezer fővel csökkent az egyetemi hallgatók száma. 

Minden nemzetközi tapasztalat, és minden hazai kutatás is azt mutatja, hogy annál versenyképesebb egy ország, annál magasabb az emberek jövedelme, minél magasabb az iskolai végzettségük. A mai korra jellemző tudásalapú társadalmak alapja ugyanis a minél magasabb szintű és színvonalú oktatás. Vagyis nem akkor lesz fejlett egy ország, ha gimnáziumok és az egyetemek helyett gyárakba zavarjuk az embereket dolgozni egy szalag mellé. Akkor fog fejlődni Magyarország, ha nem csökkentjük, hanem növeljük az érettségizettek és a diplomások arányát. Ezzel párhuzamosan pedig egy olyan szakképzést kell felépítenünk a romokon, ahol a szakmáját ismerő és szerető, a modern technológiákhoz értő, idegen nyelven beszélő, számítógépet használni tudó, a természettudományos ismeretekben jártas, a világ dolgaiban tájékozódni képes szakembereket képzünk. Olyan szakembereket, akik képesek folyamatosan újabb és újabb ismereteket elsajátítani a munkájuk mellett, és időnként akár szakmát is képes váltani.

Ha Németh Szilárd az elmúlt években szóba állt volna a csepeli vállalkozókkal, akkor neki is elmondták volna mindezt, Szabó Szabolcs ugyanis ezt hallja tőlük évek óta. Aki azt hiszi, hogy gyárakban dolgozó biorobotokra van szükséges a gazdaságnak, az semmit nem tud a 21. századi világ dolgairól. Aki pedig nem ismeri a saját környezetét, az alkalmatlan a politikai pályára.

Budapest, 2018. március 9.

Szabó Szabolcs

az Együtt csepel–soroksári egyéni országgyűlési képviselője,

elnökségi tagja