Szabó Szabolcs: Autonóm egyetemeket, tandíjmentes első diplomát, magasabb ösztöndíjakat javasol az Együtt

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője szerint az idei felvételi eljárás adatai is bebizonyítják, hogy alapvető szemléletváltozásra van szükség a felsőoktatásban. A Fidesz súlyos károkat okozott az oktatásban, pedig a magas minőségű oktatás, azon belül is a kiváló felsőoktatás az ország jövőjének a záloga. Az Együttnek a felsőoktatás helyreállítására is kidolgozott programja van.

Az Együtt szerint alapvető szemléletváltozásra van szükség, hiszen az idei felvételi eljárás adatai is jól mutatják, mekkora gondok vannak a felsőoktatásban. Miközben a megfelelő korú népességen belül az egyetemi végzettségűek aránya még mindig alacsonynak számít a fejlett országokhoz viszonyítva, addig a kormány rossz döntései miatt idén annyian jelentkeztek összesen a felsőoktatási intézményekbe, mint amennyit 7 éve felvettek.

Az Együtt szerint a magas minőségű oktatás, és azon belül is a kiváló felsőoktatás az ország jövőjének a záloga. A Fidesz súlyos károkat okozott a felsőoktatásban az elmúlt években: csorbította az intézményi autonómiát, nyílt háborúba bonyolódott az egyik legjobb magyarországi egyetemnek számító CEU-val, önkényesen kiválasztott szakokat szüntetett meg, illetve egyes szakoknál szakmailag indokolatlan módon, irreális mértékben csökkentette az állami finanszírozású helyek számát. Ezen kívül nem emelte a hallgatói juttatásokat, és érdemben nem emelte az oktatók fizetését sem. Mindezek együtt vezettek oda, hogy ma sok gyereknek csak álom a diploma megszerzése, a felsőoktatásban dolgozók pedig alacsony fizetés mellett, kiábrándultan végzik a munkájukat.

Az Együttnek kidolgozott programja van a felsőoktatás helyreállítására is. Kormányváltás után tandíjmentessé tesszük az első diploma megszerzését, emeljük a hallgatói juttatásokat és ösztöndíjakat is. Eltöröljük a Diákhitel2 konstrukciót, akik pedig már visszafizették, azok több év alatt adójóváírás formájában kaphatják vissza pénzüket. Tandíjmentesen biztosítunk 3 év nyelvi képzést a felsőoktatási intézményekben! Nem spórolhatunk a fiatalok nyelvtudásán! Mindezen kívül visszaállítjuk az intézményi autonómiát, eltöröljük a kancellári rendszert, ebben a formájában felszámoljuk a hallgatói önkormányzati rendszert, hogy egy új, hiteles, valódi érdekképviseleti rendszer alakulhasson ki.

Budapest, 2017. július 27.

Szabó Szabolcs

az Együtt országgyűlési képviselője

a Kulturális Bizottság tagja