Spät Judit: Pintér Sándor tisztázza, hogy volt-e szerepe az irányítása alá tartozó bármely szervezetnek a tusnádfürdői incidensben?

Elfogadhatatlan a szabad politikai véleménynyilvánítást korlátozó agresszív fellépés!

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szolidaritását fejezi ki és tiltakozik amiatt, hogy az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét kifütyülő fiatal nőt agresszív módon, a hajánál fogva rángatva földre teperték, majd pedig kicsavart karral kényszerítette egy biztonsági ember a rendezvény elhagyására. A bátor fiatal csak politikai véleménynyilvánítási jogával élt, ezért akarata ellenére történő kivezetése jogszerűtlen volt. Az Együtt Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul az ügy részleteinek tisztázásáért.

Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde alatt egy fiatal nő fütyüléssel tiltakozott. A nőt a körülötte állók a hajánál fogva földre teperték, majd egy civil ruhás, ám a fülében adó-vevő készülék fülhallgatóját viselő férfi átvette a helyzet irányítását és a fiatal nő karját kicsavarva, neki fájdalmat okozva, akarata ellenére a rendezvény elhagyására kényszerítette. 

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagjának álláspontja szerint az elvezetett nő szabad politikai véleménynyilvánítását gyakorolta, ugyanakkor nem lépett fel agresszívan, környezete számára semmilyen veszélyt nem jelentett. Ezért kényszerítő jellegű elvezetése politikai véleménynyilvánításának megakadályozása volt és ezért jogszerűtlen. Mint ismeretes, az Együtt politikusai és aktivistái rendszeresen fütyüléssel tiltakoznak Orbán Viktor miniszterelnök antidemokratikus viselkedése ellen, és már több esetben bíróság mondta ki a fütyülős politikai véleménynyilvánító tiltakozások jogszerűségét.

Kérdés, hogy a Romániában megtartott rendezvény biztosításában és a konkrét jogszerűtlen cselekményben milyen szerepet játszottak a magyar Belügyminisztérium alá tartozó szervezetek és ha szerepük volt, akkor milyen következménye lesz az inzultusnak? Ennek tisztázása érdekében az Együtt Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul.  

2017. július 23.  

Spät Judit 

az Együtt elnökségi tagja