Spät Judit: Nem maradhatnak kirekesztettek a fogyatékossággal élők és gondozóik!

Csak látszatintézkedéseket hozott az Orbán-kormány 7 és fél éve

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja a Fogyatékkal Élő Emberek Világnapján arra hívja fel a figyelmet, hogy vissza kell integrálni a társadalomba a fogyatékossággal élőket és jobban meg kell becsülni az őket gondozó családtagok és hivatásos szakemberek munkáját. Az Orbán-kormányból hiányzik ehhez a szándék, ezért a betegek és gondozóik továbbra is a világtól elzárva, súlyos nélkülözésben élnek. Az Együtt egy olyan szolidárisabb Magyarországért áll ki, amelyben a fogyatékossággal élők sem másodrendű állampolgárok, hanem esélyt kapnak az emberhez méltó életre. 

A fogyatékossággal élők és az őket gondozók döntő része is a többségi társadalomtól elzárva, rendkívül nehéz körülmények között él ma Magyarországon. Még az enyhébb fokú fogyatékossággal élők sem kapnak esélyt az integrált életre, hiszen kisgyerekkortól elválasztja őket az oktatási rendszer egészséges társaiktól, a mozgásukban korlátozottakat az akadálymentesítés késlekedése zárja ki hétköznapjaink számos színteréről.  A súlyos fogyatékossággal élők szegénységre vannak ítélve gondozóikkal együtt.  

Az Orbán-kormány közelmúltban hozott számos döntése is azt mutatja, hogy valójában nem cél a helyzet érdemi javítása. A leglátványosabb bizonyítéka ennek, hogy úgy kerül sor a 3-as metró felújítására, hogy továbbra sem épülnek hozzá liftek, akadálymentes lejárók. A családtagjaikat hosszú éveken, sőt évtizedeken keresztül ápolók közé üveggyöngyöt szór éppen a kormány: a sok tízezer érintett közül mindössze ezer ember helyzetén fog javítani az új, a tartós ápolási munkát elismerő nyugdíj melletti kiegészítő ellátás. Azoknak azonban nem emelkedik az ellátása a jelenlegi maximum bruttó 55 ezer forintról, akik most is 24 órában gondozzák családtagjukat és nem részesülnek az új, nyugdíj melletti ellátásban azok sem, akik 20 évnél rövidebb ideig ápolták gyermeküket, vagy akik nem gyermekükről, hanem szüleikről vagy házastársaikról gondoskodtak. Az EU-tól a nagy intézetek kitagolására kapott pénzből pedig, irreálisan magas áron, a világtól elzárt, így az integrációra alkalmatlan helyeken építenek lakásotthonokat. Eközben az intézeti dolgozók nemcsak alulfizetettek, hanem a munkaerőhiány miatt irreális mértékben túlterheltek is. 

Az Együtt törleszteni akarja e téren a társadalom adósságát és a fogyatékos ügy minden területén szemléletváltozást sürget. Az enyhébb fokú fogyatékossággal élők esetében a valódi integrációnak akar teret adni, mindenekelőtt az oktatási rendszer megnyitása, az akadálymentesítés és a megfelelő minőségű kitagolás révén. A súlyos fogyatékossággal élők esetében javítani kell mind az otthonukban gondozottak és gondozók, mind az intézetekben élők és ápolóik életkörülményeit. 

Budapest, 2017. december 3.

Spät Judit,

az Együtt elnökségi tagja