Spät Judit: Látszattevékenység helyett a kormány tegye széles körben lehetővé a nyugdíj melletti munkavégzést!

Nem nyugdíjas-szövetkezetekre, hanem rugalmasabb nyugdíjazási szabályokra van szükség

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint a kormány továbbra sem tesz semmi érdemit a munkára még kész nyugdíjasok munkavállalásának lehetővé tételéért. Ezzel sok nyugdíjasnak súlyos anyagi nehézséget okoz, ráadásul tovább fokozza a munkaerőhiányt. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott pénteki sajtótájékoztatójából azonban még az sem derült ki, hogy milyen feltételekkel működnének a majd a nyugdíjas-szövetkezetek.

A munkavégzéstől eltiltott nyugdíjasoknak és a tapasztalt munkaerőt hiába kereső vállalkozásoknak egyaránt csak csalódást okozhatott Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatója: a meghirdetett témáról, a nyugdíjas-szövetkezetek működéséről ugyanis továbbra sem derült ki semmi kézzel fogható. A kormányzati improvizáció mintapéldájaként létrejött intézményről szóló törvényt júniusban fogadták el. Ennek ellenére még mindig nem derült ki, hogy a nyugdíjasok milyen feltételekkel vehetnek majd részt és főleg, hogy leendő munkabérükből mekkora sarcot vesz majd le a közvetítő szövetkezet? Ha a diákszövetkezetek tapasztalataiból indulunk ki, akkor busás jutalékok lenyúlására számíthatunk. 

Ennél nagyobb probléma azonban, hogy a nyugdíjas-szövetkezet a legjobb esetben is csak látszatmegoldás egy amúgy súlyos problémára. Az Orbán-kormány ugyanis túlszigorította a nyugdíjba vonulás szabályait: az állami szektorban a kötelező nyugdíjazás lett a létszámcsökkentés csodafegyvere, így néhány kivétellel lehetetlenné vált a nyugdíj melletti munkavállalás. (Természetesen a nyugdíjas-szövetkezet jogszabályt jegyző Harrach Péter felvehet egyszerre képviselői tiszteletdíjat és fizetést is.)  Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők így elveszítették a kiegészítő jövedelemszerzés lehetőségét, az iskolák és más állami intézmények pedig szenvednek a képzett és tapasztalt munkaerő hiányától.  

Az Együtt ezzel szemben olyan nyugdíjrendszert kínál, ami rugalmas lehetőségeket biztosít mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak. A jelenlegi merev korhatár helyett korrekt bónusz-malus rendszer bevezetésével lehetővé tennénk, hogy az irányadó korhatárhoz képest pár évvel hamarabb vagy akár később lehessen nyugdíjba menni. Emellett az Együtt bevezetné a részmunka-résznyugdíj innovatív intézményét is: családi, egészségügyi vagy anyagi helyzetüktől függően a jövőben akár azt is választhatnák a munkavállalók, hogy pár évig csak fél nyugdíjat kérnek, és emellett félállásban tovább dolgoznak. A Fidesz állmegoldásai helyett ez valóban egyszerre tudná szolgálni a munkavállalók és a munkaadók érdekeit.

2017. július 23.

Spät Judit

az Együtt elnökségi tagja