Spät Judit: Kormányzati halogatás helyett sürgős beavatkozás kell a nyugdíjrendszerben!

Az Együtt igazságosabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb nyugdíjrendszert kínál

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint az Állami Számvevőszék tudományos lapjában megjelent új szakértői tanulmány is azt támasztja alá, hogy mielőbbi beavatkozás kell a nyugdíjrendszer fenntarthatóbbá és igazságosabbá tételéhez. A kormány azonban valódi változtatások helyett csak látszatintézkedéseket hoz és majd pénzt osztogat a választások előtt. Az Együtt ezzel szemben már rövid távon is javulást hozó nyugdíjprogramot kínál fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

A kormányzati sikerpropagandával ellentétben súlyos problémák vannak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával – a baj nagyságát mutatja, hogy ezt már az Állami Számvevőszék tudományos lapjában is meg lehetett írni. Az elismert szakemberek által jegyzett, a Világgazdaság által szemlézett tanulmány ugyanis arra világít rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank által korábban publikált elemzés az indokoltnál optimistább, az egy keresőre jutó nyugdíjasok számának emelkedése miatt a rendszer a korábban jelzettnél hamarabb válik fenntarthatatlanná. Ezért a szerzők javaslatot tesznek a kormányzati beavatkozásra, különösen az önkéntes megtakarítási rendszer megerősítésére. 

Spät Judit szerint a tanulmány alátámasztja az Együtt nyugdíjpolitikai programját, amelyben egyebek mellett a jelenleginél igazságosabban és többeket elérő megtakarítás ösztönző rendszer kialakítását javasoljuk. Ezzel szemben a kormányzat a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásával csak látszattevékenységet végez, a választások elé tervezett osztogatással pedig elfedi, hogy valójában ezer sebből vérzik a magyar nyugdíjrendszer, jelentős részben az Orbán-kormány károkozásai miatt.

Az Együtt nyugdíjpolitikai javaslatai viszont nemcsak a nyugdíjasokhoz, hanem a munkavállalók valamennyi generációjához szólnak. A fiataloknak és a középkorúaknak a rendszeres, kis összegű megtakarítások nagy arányú állami támogatásával könnyítjük meg, hogy idejében el tudjanak kezdeni  takarékoskodni idős napjaikra. A nyugdíjazáshoz közeledők helyzetét azzal javítjuk, hogy a nőknek és a férfiaknak egyaránt rugalmas nyugdíjkorhatárt vezetünk be, megszüntetjük a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát és bevezetjük a részmunka-résznyugdíj intézményét. Így a nyugdíjba vonulás feltételeit rugalmasan igazíthatja ki-ki a saját élethelyzetéhez. Csökkentjük emellett a nyugdíjasok között szélsőségessé vált különbségeket: bepótoljuk a nyugdíjminimum 10 éve elmaradt emelését, és ismét bevezetjük a járulékplafont, mert nem havi több millió forintos nyugdíjakra kell költeni a járulékfizetők pénzét.

Budapest, 2017. július 28.

Spät Judit

az Együtt elnökségi tagja