Spät Judit: A kormány szakmunkások helyett leendő közmunkásokat képez a szakiskolákban

Alapvető szemléletmód váltás kell a középfokú oktatásban a gyerekek érdekében!

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint elfogadhatatlan, hogy nemcsak a közismereti, de a szakmai tárgyakból sem kapnak megfelelő felkészítést a szakiskolákban tanuló diákok. Az szakmai érettségik eredményei azt mutatják, hogy a kormány még saját célkitűzéseit sem tudja teljesíteni: jó szakmunkások helyett leendő közmunkások hagyják el az iskolapadot. Az Együtt ezért alapvető szemléletváltást sürget a szakiskolai képzésben, és a gimnáziumi férőhelyek csökkentése helyett azok megtartását, sőt növelését szorgalmazza.

Az előzetes félelmeknek megfelelően nemcsak a közismereti, hanem számos szakmai tárgyból is nagyon gyengék lettek a szakiskolákba járó diákok érettségi eredményei – mutatott rá az Oktatási Hivatal adatai alapján a Magyar Nemzet. Kilenc szakmai tárgyból még a hármast sem érte el az érettségizők átlaga, azaz az iskolák nem képesek az elvárt szinten átadni az előírt tudásanyagot sem. Mint ismeretes, a diákok csak pár hónappal az érettségi előtt, tavaly decemberben ismerhették meg a szakmai érettségi vizsgák pontos elvárásait, így esélyük sem volt a megfelelő felkészülésre. 

Emiatt a szakiskolákban tanulók kettős hátránnyal indulnak: a közismereti tárgyakat eleve alacsonyabb óraszámban, alacsonyabb színvonalon tanulhatják, így esélyük sincs megszerezni azokat az alapvető készségeket, amelyekre a folyamatosan változó munkaerőpiacon szükségük lesz pályafutásuk évtizedei során. Ugyanakkor, mint az érettségi eredmény mutatja, a közismereti tárgyak helyett még a szakmai tárgyak jó elsajátítására sem voltak adottak a feltételek számukra,  így már az iskolapadból kikerülve is nehézségek várnak rájuk, ha találnak egyáltalán munkahelyet. 

Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy a gyerekek sikeres jövőjének megalapozása helyett az Orbán-kormány egy bukott csempekereskedő, Parragh László rögeszméinek a megvalósítását tűzte ki céljául. Korszerű tudással rendelkező fiatalok helyett újkori rabszolgák tízezreit akarják kinevelni, akik aztán a Fideszes oligarchák egyre terebélyesedő üzleti érdekeltségeinél, vagy közmunkásként tengődhetnek majd éhbérért. Ehelyett a kormánynak a pedagógusok szakmai szervezeteivel és valódi munkaerőpiaci szakemberekkel kellene végre érdemi szakmai egyeztetést kezdenie a szakiskolai képzés rendbetételéről, és a férőhelyek csökkentése helyett minél több gyerek számára lehetővé kellene tennie, hogy gimnáziumban szerezhesse meg a sikeres életkezdéshez szükséges tudást. 

Budapest, 2017. július 19.

Spät Judit

az Együtt elnökségi tagja