Spät Judit: A kormány semmit sem tesz a devizahitelesekért, de ismét mindenkit hülyének néz

Az igazságügyi államtitkár mellébeszélt, ezért az Együtt politikusa válaszolja meg helyette a kérdéseket

Spät Judit, az Együtt politikusa szerint az Orbán-kormány ismét cinikus mellébeszéléssel próbálja elfedni azt, hogy nem tesz semmit sem az adósságcsapdába került emberekért, a jobb helyzetű adósok korábbi megsegítése után épp az akár kilakoltatással fenyegetett családokat hagyja magukra. A magáncsőd-szabályozás beígért, de elmaradt átalakítására vonatkozó kérdésekre Völner Pál értékelhetetlen válaszokat adott. Ezért most az Együtt válaszolja meg helyette az akár több százezer ember jövőjét is érintő kérdéseket.

Már 2017 áprilisában kormánydöntés született arról, hogy át kell alakítani a magáncsődöt szabályozó törvényt, a módosításnak még 2017 első félévében meg kellett volna születnie.  Az Igazságügyi Minisztérium egyik vezetője elismerte, hogy a magáncsőd-szabályozás teljes kudarc, hiszen a várt több tízezer adós helyett két év alatt mindössze néhány száz adós esetében tudott egyáltalán elindulni a magáncsőd folyamata. A kormánydöntés óta eltelt 9 hónapban azonban még arról sem volt hír, hogy legalább megkezdődött volna a szakmai egyeztetés a szabályozás módosításáról. Pedig a szomszédos Szlovákiában épp tavaly sikeresen módosították az addig ott is kudarcos magáncsőd eljárást, így egy év alatt már több mint 5 ezer adós helyzetén sikerült ezzel segíteni.

Ezért az Együtt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs révén írásbeli kérdést tett fel ez ügyben az igazságügyi miniszternek. Völner Pál államtitkár válasza azonban még a Fidesztől megszokotthoz képest is cinikus mellébeszélés. Az államtitkár válaszában úgy fogalmaz, mintha megtörtént volna a szabályozás reformja, majd másfél oldalban jogi nyelvezetbe burkolva mondja el, hogy igazából nem változott még semmi. Ezért Spät Judit úgy döntött, hogy helyette adja meg a valós válaszokat a feltett kérdésekre.

1)    Megkezdődött-e a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény módosításának előkészítése, és ha igen, mikor tervezi a kormány azt országgyűléshez benyújtani?

Válasz: Nem, ugyanis a kormányt nem érdekli, hogy mi történik azzal a több, mint százezer magyar családdal, akik képtelenek saját erejükből kikerülni az adósságcsapdából.

2)    Milyen szakmai és érdekképviseleti szervezeteket vonnak be a jogszabály módosítás előkészítésébe? Kérjük a fontosabb felek megnevezését.

Válasz: Semelyiket, mert az érdekképviseletekkel való egyeztetés nem szokása az Orbán-kormánynak.

3)    Milyen más intézkedést tervez a kormány a fizetési nehézséggel küzdő lakáshitelesek (lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel) helyzetének javítására?

Válasz: Semmilyet, mert a kormánypárt szerint azok, akiknek nincsen semmijük, azok annyit is érnek és ezért úgysem szavaznak a Fideszre, így nem érdemes velük foglalkozni.  

Spät Judit elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a kormány a jobb helyzetű adósok korábbi megsegítése után épp a legnagyobb nehézségekkel küzdő, kilakoltatás által fenyegetett emberekért nem tesz semmit. Azonban az Együtt politikájával összeegyeztethetetlennek tartja azokat az ellenzéki megnyilvánulásokat is, amelyek egy tollsuhintással ígérik megoldani az adósok összes problémáját. Mi tudjuk, hogy nincsen ingyen ebéd és bármiféle adósság-elengedés költségét végül más állampolgároknak kell megfizetniük. De abban is hiszünk, hogy a társadalom nem szakadhat még jobban ketté, és ezért minden érintett fél által elviselhető kompromisszumokat kell keresni annak érdekében, hogy a 10 éve az adósságban fuldokló családok helyzete végre érdemben javuljon. Az ilyen megoldásokhoz kell igazán az a fajta politikai bátorság és felelősség, amelyet az Együtt 2018 áprilisa után is képviselni fog a magyar országgyűlésben.

Budapest, 2018. február 9.

Spät Judit

az Együtt pártalapítványának elnöke