Spät Judit: Emelje a kormány a közmunkások bérét is 2018-ban!

Az Orbán-kormány újkori rabszolgaként zsákmányolja ki a közmunkásokat

Spät Judit, az Együtt politikusa szerint elfogadhatatlan, hogy miközben állami munkahelyek tömegét szüntette meg az Orbán-kormány és a feladatokat közmunkásokkal végezteti tovább, aközben egyre jobban kizsákmányolja ezeket az embereket.  A közmunkások bére 2018-ban egy fillérrel sem emelkedik, így ma már csak a minimálbér 59%-át kapják kézhez, miközben lényegében munkavállalói jogaik sincsenek. A közmunkából nem kiéheztetéssel vezet az út a valódi munkaerőpiacra! 

2018-ban egy fillérrel sem fog emelkedni a közmunkások – hivatalos nevükön közfoglalkoztatottak – bére. Ezt az Együtt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs révén beadott írásbeli kérdésből tudta meg az Együtt Pintér Sándor belügyminisztertől. A belügyminiszter cinikus válaszából az is kitűnik, hogy ez szerinte így helyénvaló, mivel az elmúlt évben 168 ezer főre csökkent a közfoglalkoztatottak száma.

Spät Judit szerint azonban elfogadhatatlan az, hogy évről évre egyre jobban lemarad a közmunkások bére a minimálbértől. Míg 2014-ben még a minimálbér 76%-át kapták kézhez, 2018-ban már csak 59%-ot. Még rosszabb a tendencia a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakört végző közmunkások esetében, hiszen az úgynevezett garantált közfoglalkoztatási bér a garantált bérminimum 84%-ról csökkent 59%-ra ugyancsak 2014 óta. A közmunkásoknak ráadásul lényegében nincsenek munkavállalói jogaik, állandó bizonytalanságban élnek, munkakörülményeik gyakran megalázóak és a munkakereséshez is kevesebb segítséget kapnak, mint azok, akik éppen hivatalos álláskereső státuszban vannak. 

Különösen felháborító, hogy a kormányzat egyre több, korábban állami munkahelyen végzett munkakört is papíron megszüntet, majd közmunkásokkal végeztet el. Ez ma már nemcsak a fizikai munkák esetében van így, hanem például tömeges jelenség a szociális ellátásban, az állami szervek adminisztratív munkáját végző háttérintézményeknél vagy akár olyan eleve rosszul fizetett szakmákban, mint a könyvtárosoké. A kormányzat erre az útra kényszeríti az önkormányzatokat is, mert olyan alacsony normatívákat ad a kötelező feladatok elvégzésére, hogy az önkormányzatok egyre több területen már csak közmunkában tudják a feladatok elvégzését biztosítani. Emiatt is nehéz kitörni a közmunkából, hiszen az önkormányzatnak, vagy állami intézménynek nincsen se pénze, se érdeke arra, hogy a jól teljesítő dolgozókat a közmunka lejárta után állami alkalmazottként foglalkoztassa tovább. 

Spät Judit szerint azonnali intézkedésként legalább a minimálbérrel arányosan emelni kell a közfoglalkoztatottak bérét és újabb állami munkahelyek megszüntetése helyett ahhoz kell inkább több segítséget nyújtani az érintetteknek, hogy kikerüljenek a közmunka csapdából. 

Az Együtt munkaerőpiaci javaslatairól itt találhatóak további részletek: https://program.egyuttpart.hu/programok/eros-gazdasag

Budapest, 2018. január 9.

Spät Judit

az Együtt pártalapítványának elnöke