Páva Zsolt álljon helyt a miatta bajba jutott ex-zsolnaysok helyett!

Információim szerint ma levélben fordultak az ex-Zsolnaysok Páva Zsolthoz, Pécs fideszes polgármesteréhez azért, hogy ígéretéhez híven segítsen nekik. Mint ismeretes: Pécsett 117 volt Zsolnay-dolgozót kötelezett jogerősen arra a bíróság, hogy fejenként átlagosan 200 ezer forint kártérítést kell fizetnie. Én is arra szólítom fel Páva Zsoltot, hogy álljon helyt a miatta bajba jutott ex-zsolnaysok helyett!

Íme a hozzám eljutott levél:

“dr. Páva Zsolt részére

Pécs M.J. Város Polgármesteri Hivatal

7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

Tisztelt Polgármester Úr!

Végső elkeseredésünkben írunk Önnek, mint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. volt dolgozói. 2016 júniusában, többször, szóban és írásban, Pécs város vezetői nevében arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott a munkahelyünket, mondjuk fel a munkaviszonyunkat. Azt mondták, hogy ez a város, ez a kormány érdeke és csak így tudjuk megtartani az állásunkat, megőrizni a végkielégítési jogosultságunkat.

A város ügyvédje, dr. Szabó Iván járt el személyesen és 6 mondta el, hogy mi a teendőnk, mi fog történni.

Öntől, mint polgármestertől levelet kaptunk, melyben megköszönte helytállásunkat és biztosított segítségéről, támogatásáról. Csizi Péter országgyűlési képviselő a parlamentbe vitt minket, és mint a Zsolnay hagyományok Őrzőit mutatott be a képviselőtársainak. Valamiért akkor fontosak voltunk önöknek, de mára ebből semmit nem érzünk.

Dr. Szabó Iván elvesztette a munkaügyi perünket és most ott tartunk, hogy fizetnünk kell volt munkáltatónknak, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-nek. A fizetési határidő április 6-án lejár és várhatjuk a végrehajtót, mert önök – ígéretük ellenére – semmit nem tettek értünk.

Gyakorlatilag elvették a munkahelyünket, a munkánkat, a megélhetésünket, a végkielégítésünket és jelentős költségeket okoztak, melyekről most hallani sem akarnak, holott vállalták, hogy minden költséget állnak helyettünk. Becsaptak 118 pécsi embert, Zsolnays munkavállalót és most, menekülnek a probléma elől.

Reménykednek, hogy kihúzzák április 8-ig, hiszen utána senkit nem fog érdekelni, hogy mi lesz velünk. Ha maradt még egy csekély becsület önben és a társaiban, akkor most a nyilvánosság elé áll és vállalja a következményeket. Elmondja, hogy mit gondol, milyen módon leszünk kártalanítva vagy végre nyíltan kimondja, hogy át lettünk vágva és most magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg ahogy tudjuk, saját erőnkből.

Várjuk a válaszát!”

Tavaly április végén állapította meg a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy jogellenesen mondott fel a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. csaknem százhúsz egykori dolgozója 2016-ban. A mára jogerőssé vált bírósági ítélet szerint több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 117 volt dolgozónak a Zsolnay-gyár tulajdonosai felé. Ez az ítélet lett most jogerős másodfokon.

A Szabó Iván és Páva Zsolt duó által megvezetett egykori Zsolnay-dolgozók a napokban kaptak egy felszólítást a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt cégvezetőjének az aláírásával, amelyben jelzik nekik, hogy véfgrehajtási eljárást kezdeményeznek ellenük, amennyiben nem fizetnek időben. Ha végrehajtásra kerül sor, akkor másfél kétszeresébe is kerülhet ez a pórul járt ex-zsolnaysoknak.

A Szabad Pécs a napokban úgy értesült Zentai Istvántól, a Ledina Kerámiát vezető ügyvezetőtől, hogy a céget tulajdonló angliai székhelyű China Rose cégcsoport kifizeti a “ledinásokra” rótt, Zsolnaynak fizetendő 23 milliós büntetést, de egykori zsolnays dolgozóktól úgy tudom, hogy ez csak a még a Ledinánál munkaviszonnyal rendelkezőkre érvényes, aki mostanság talán hatvanan lehetnek csak.

Mindeközben már kereken egy éve, 2017 március 1 óta van NAV végrehajtás érvényben az ellen-Zsolnayként létrehozott Ledina Épületkerámia Kft. ellen, amiről az Átlátszónak így nyilatkozott Szabó Iván, Pécs város ügyvédje: “a közgyűlés hozott egy ilyen határozatot, hogy létrehozza a Ledina Kerámia Kft.-t annak érdekében, hogy a Zsolnay-kultuszt meg az embereket átmentse”.

Gondolkodó emberben okkal merül fel a kérdés, hogy az egy éve NAV végrehajtás alatt álló Ledina Kerámia Kft miből fizeti ki a dolgozóira kirótt büntetést, ha az adótartozását sem tudja rendezni több mint egy éve?

Nem ismertek a cég 2017-es pénzügyi adatai, de 2016-ban mindössze 28 ezer forint árbevételt sikerült összehozniuk, amiből egyáltalán nem látszik, hogy miből tudnak bért fizetni, és ha folytatódik az a negatív spirál, amiben a Ledina van, akkor a Zsolnay-gyárból átvett dolgozók közel 200 millióra rúgó végkielégítését miből tudnák rendezni.

Ezen a ponton érdemes feleleveníteni Páva Zsolt 2016 június 7-én kelt levelét, amiben azt írta a Zsolnayból átveréssel kivezetett dolgozóknak, hogy a dolgozók biztosak lehetnek abban, hogy a város mellettük áll. De hol van most Páva Zsolt és a pécsi önkormányzat, amikor ekkora bajban van 117 ex-zsolnays és az ő családjaik? Hol van a fideszes dilettáns városvezetés és Szabó Iván ügyvéd most, amikor helyt kellene állni szerencsétlen, pórul járt, általuk megvezetett volt Zsolnay-dolgozók helyett?

Továbbra is arra bíztatok minden volt Zsolnay-dolgozót, hogy együtt, lehetőleg mindnyájan kopogjanak be a sajtó szeme láttára Páva Zsolthoz, és követeljék, hogy rendezze a számlát!

Remélem nem az lesz a válasz Páva Zsolttól, mint amit Deli Eszter kolléganője mondott Pécs gyalázatos társadalmigazdasági helyzete kapcsán csütörtökön, vagyis hogy “nem ezért vagyok itt”.

Végül ne felejtsük el azt – amiről 2017 februárjában számoltam be -, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei érdekei által zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan. A Zsolnayra szemet vetett az Orbán-Tiborcz érdekkörhöz tartozó WHB Kft. is, így Paár Attila cége közel 200 milliót kaszált a bulin, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!