Pataki Márton: Moszkvának és Taskentnek sem kellő roncsokkal szúrták ki a budapestiek szemét?

Tarlós István szálljon le végre a magas lóról, és adjon egyértelmű választ: a régi metrószerelvényeket újították fel vagy új metrószerelvényeket vásároltak a 3-as metró vonalára. Most épp az Élet és Irodalomban jelent meg, hogy a tenderen nyertes orosz Metrowagonmash olyan kocsikat küldhetett Budapestre, melyek Moszkvának és Taskentnek sem kellettek az ismétlődő üzemzavarok miatt.

A budapestieknek joguk van tudni, hogy mire költötték a pénzüket, és Tarlós István állításával ellentétben egyáltalán nem mindegy, ha a főváros egy metrófelújításra kiírt tenderen metrószerelvényeket vásárolt, ugyanis ez esetben a cél a közbeszerzési eljárás kijátszása lehetett, ami bűncselekmény.

Új metró beszerzésekor egyrészt aligha az elavult orosz szerelvények nyertek volna, másrészt már a közbeszerzés folyamán kiderült volna, ha olyan metrószerelvényeket akarnak a budapestieknek eladni, melyek üzemhibásak, s melyek már Moszkvának vagy Taskentnek sem kellettek.

Tarlós István vállalja végre a felelősséget, álljon a budapestiek elé és mondja el, mi történt a budapestiek pénzével! Igaz-e, hogy olyan metrószerelvényeket küldtek Moszkvából Budapestre, amelyek a folyamatos meghibásodások miatt két városnak sem kellettek? Igaz-e, hogy egy metrófelújítási metrószerelvényeket vásárolt a főváros? Ki ezért a felelős, s milyen következményei lesznek az ügynek?

Budapest, 2017. július 8.

Pataki Márton

az Együtt budapesti elnöke