Pataki Márton: A miniszterelnök magyar gazdasággal kapcsolatban megfogalmazott állításainak ellentmondanak a tények, más szavakkal: Orbán Viktor hazudik

A régió országai elhúznak mellettünk, miközben a gyenge magyar növekedés is az európai uniós támogatásokon alapul

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a 250 ezredik Széchenyi kártya átadása alkalmából szervezett ünnepségen ma a következőket mondta: „nem szabad a mostani gazdasági sikereket külső tényezőknek tulajdonítani, az, ahogy ma a magyar gazdaság működik, nem külső segítségnek tudható be, hanem a magyar gazdaság szereplőinek”. „Ez a mi magyar sikerünk, a saját erőfeszítéseinknek köszönhető”, közölte, hozzátéve, hogy “színvonaltalan érvelés az uniós támogatásoknak tulajdonítani a magyar gazdaság fejlődését, hiszen a magyar költségvetés 18 ezer milliárd forint, az uniós támogatások pedig 1000-1500 milliárd forintot tesznek ki”.

Tényszerűen, az elmúlt hét évben, azóta hogy Orbán Viktor kormánya vezeti az országot, a lengyel és a román gazdaság kétszer, a szlovák másfélszer olyan gyorsan növekedett, mint a magyar. Júniusban robbant a hír, hogy a háztartások által megvásárolt javak és szolgáltatások alapján számolt életszínvonal-mutató szerint Románia lehagyta Magyarországot. Minden ez, csak nem siker.

Megdöbbentően színvonaltalan az az érvelés, amely a teljes magyar költségvetéssel veti össze az uniós támogatásokat. A kormányzati szektor beruházása, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 1088 milliárd forint volt. Az Európai Uniótól kapott 1000-1500 milliárd forintot ezzel a számmal érdemes összevetni. Az Európai Uniótól kapott támogatások hiányában Magyarországon állami beruházásban gyakorlatilag nem épülne semmi. Nem épülnének utak, nem újulnának meg épületek, még az egyébként elégtelen mennyiségű egészségügyi berendezést sem szereznék be.

Orbán Viktorral ugyanakkor sajnos továbbra sem az a legnagyobb probléma, hogy hülyeségeket beszél, hanem hogy rossz kormányzásának eredményeképpen nem működik a magyar egészségügy, zuhant az oktatás színvonala, milliókat hagyott az út szélén, és strómanjain keresztül szétlopja a közös hazánkat.

Budapest, 2017. szeptember 7.

Pataki Márton

az Együtt elnökségének tagja