Pataki Márton: Matolcsy alapítványai a fővárosi rendezési szabályzattal szemben, közpénzből fújják az ingatlanlufit

Teljes szereptévesztésben a jegybank

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint a jegybanki alapítványok szintet léptek a közpénzzel történő hazardírozásban a Váci útra tervezett 200 ezer négyzetméteres ingatlanfejlesztéssel. Ezzel a jegybank a pénzügyi stabilitás feletti őrködés helyett a probléma része lett. Az Együtt kormányváltást követően megszünteti a Magyar Nemzeti Bank alapítványait, a vagyonukat pedig az államadósság csökkentésére fordítja.

A jegybanki alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. szintet lép a közpénzzel történő hazardírozásban, és 200 ezer négyzetméteren Budapest egyik legnagyobb ingatlan-beruházását tervezi a Váci úton. – számolt be a 24.hu. Csak a telekért 17 milliárd forintot fizettek; az irodák, kereskedelmi és lakóegységek felépítése ennek akár a tízszeresébe is kerülhet. Mindezt teljesen spekulatív alapon, arra számítva, hogy a Brexitet követően Londonból számos pénzügyi intézmény Budapestre költözne. Ennek a realitása igen csekély, miközben fennáll a veszély, hogy a számos folyamatban lévő és tervezett budapesti irodaberuházás mellett a jelenlegi túlkeresletet néhány éven belül túlkínálat fogja felváltani. A 2008-as válságot követően a világ jegybankjai számára egyértelmű lett, hogy a pénzügyi rendszerre nézve a legnagyobb kockázatot az ingatlanárak részben banki hiteleken alapuló felfújódása, majd a buborék kipukkadása, az árak esése, a hitelek bedőlése és a fedezetek elértéktelenedése jelenti. A Magyar Nemzeti Bank ahelyett, hogy a pénzügyi stabilitáson őrködne, az alapítványain keresztül maga is a probléma része lett.

A bizarr fideszes államkapitalizmus része, hogy a hosszú távú megfontolások alapján kialakított kerületi és fővárosi építési szabályzatokat, településszerkezeti tervet gondolkodás nélkül kidobják a beruházás kedvéért, amelyet ráadásul nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak. A jegybanki alapítványok vagyona, az Alkotmánybíróság által is kimondva, közpénz. Mivel a fejlesztésre közpénzből kerül sor, elvárható lenne, hogy ha már mindenképpen sort kerítenek rá, akkor azt alakítsák a meglévő, szakmai alapokon kialakított városfejlesztési tervekhez. A kivitelezőket pedig a legszigorúbb közbeszerzési szabályok alapján kell kiválasztani: nem szolgálhatja ez a projekt is Orbán Viktor gazdagodását az építőiparban érdekelt strómanjain keresztül.          

Az Együtt a választási programjában tett ígéret szerint kormányváltást követően megszünteti a Magyar Nemzeti Bank alapítványait, a vagyonukat pedig az államadósság csökkentésére fordítjuk.

Budapest, 2017. december 5.

Pataki Márton

az Együtt elnökségének tagja