Pataki Márton: A magyar embereknek és a magyar gazdaságnak okoz kárt a Fidesz azzal, hogy a választások előtt kifizeti a 2014 és 2020 közötti EU-s ciklus teljes támogatási összegét

2019 és 2021 között a gazdaság számos területén okoz majd válságot a kormány cinikus, saját teljesítményét elleplező húzása  

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint az európai uniós támogatások gyorsított lehívásával a kormány célja a saját gazdaságpolitikai gyengeségeinek az elleplezése, a gazdaság élénkítése a választásokat megelőzően, amelynek 2019 után súlyos következményei lesznek. Az Együtt a Fidesz cinizmusával szemben kiegyensúlyozott, a gazdaság ingadozásait mérséklő, kiszámítható növekedést biztosító gazdaságpolitikát ígér a programjában.

Magyarország a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban közel 25 milliárd euró, 7500 milliárd forint támogatásban részesül a Strukturális és Kohéziós Alapokból. Ezt az összeget 2023 végéig tudja Magyarország felhasználni. 2015-ben a Fidesz-kormány meghirdette, hogy 2018 végére, 2019 elejére kifizetné a teljes összeget. Idén februárban Lázár János arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy március végéig valamennyi pályázatot kiírják, 2018. március 31-ig pedig az összes pénzt elköltenék.

A maguknak szabott határidőt a pályázatok kiírásával kapcsolatban a kormány nem tudta tartani, ugyanakkor a pénz elköltésével kapcsolatban károsan közel van a céljához. A Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer alapján a mai napig 3 307 milliárd forint kifizetésére került sor, míg a hatályos szerződések összege 6 612 milliárd forint. Az előző 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklus végére eső pályázati kiírások és kifizetések, a támogatás egy részének fenyegető elvesztése miatt a kormány a mostani ciklus első felére eső erőltetett kifizetést előrelátó gazdálkodásként és nagy sikerként állítja be. Valójában a kiegyenlített kifizetés lenne célszerű, a gazdaság ciklizálása, a felesleges kilengések helyett.

A kormány igazi célja a saját gazdaságpolitikai gyengeségeinek az elleplezése, a gazdaság élénkítése a választásokat megelőzően. Cinikus módon nem foglalkoznak azzal, hogy ennek milyen következményei lesznek 2019 és 2021 között, amikor a jelenlegi EU-s költségvetési ciklus forrásai elfogytak, a következő pályázatai pedig még nem lesznek elérhetőek. A programok egy része éveken keresztül működik, azonban a beruházások egyszeriek. Az alacsony kamatkörnyezetben, a válság miatt most bepótolt irodafejlesztésekkel és a csak 2019 végéig biztosított otthonteremtési kedvezményekkel ösztönzött lakásépítésekkel együtt az EU-s forrásokon alapuló beruházások óriási többletkeresletet jelentenek az építőiparnak. Emiatt rosszul járnak az adófizetők és a magánberuházók, hiszen sokkal magasabb áron kell építtetniük, de rosszul jár az építőipar is, hiszen a mostani, megrendelésekben bővelkedő éveket szűkösebb, akár válságos évek fogják követni. A kivándorlás által eddig is sújtott, szakemberhiányos ágazatban ez újabb munkavállalókat venne rá arra, hogy elhagyják Magyarországot.

Az erőltetett ütemű lehívás nem csak a gazdaságban okozott problémák miatt káros, de már önmagában is rosszabb, kevésbé átgondolt, nem megtérülő projektekhez vezet. Olyanokhoz, mint a felcsúti kisvasút vagy a Zagyva-menti kerékpáros kalandpark, miközben a pályáztatás ma sok esetben csak formaság a központi irányítás mellett. A támogatást a területi különbségek kiegyenlítésére kellene fordítani, ezt vállalta ugyanis Magyarország, de ehelyett leginkább a fideszes cégek és önkormányzati bástyák zsebeit tömik ki, míg a leszakadó térségekben évtizedekre betonozzák be a reménytelenséget. Az uniós pénzek gyors, szakmaiatlan eltapsolása ráadásul a Fidesz egy másik fontos célját is szolgálja, nevezetesen azt, hogy a pofátlan mértékű és mennyiségű kamuközbeszerzések révén lopott milliárdokkal dobják meg Mészáros Lőrinctől Szíjj Lászlóig Orbán strómanjait és azokat a fideszes katonákat, akik vakon építik az Orbán-rezsimet.

Egy jó kormány feladata a gazdaság ingadozásának a mérséklése, annak választási megfontolások miatti fokozása helyett. Az Együtt a választási programjában kiegyensúlyozott, a gazdaság szereplői számára kiszámítható növekedést biztosító gazdaságpolitikát ígér.        

Budapest, 2017. december 4.

Pataki Márton

az Együtt elnökségi tagja