Pataki Márton: Itt a bizonyíték, hogy a rezsicsökkentéssel meglopja az embereket a Fidesz

A propaganda szerint rezsicsökkentett hatósági árnál van olcsóbb ajánlat a lakossági fogyasztók számára is

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint a rezsicsökkentés következtében ma a magyar fogyasztók többet fizetnek az áramért és a gázért, mint amit a piaci árak indokolnának, erre bizonyíték az E.ON 5 százalékkal olcsóbb ajánlata, a különbség pedig a Fidesz-közeli oligarchák zsebében landol. Az Együtt azt kínálja a választóknak, hogy méltányos egyetemes szolgáltatói ár mellett helyreállítja, majd kikényszeríti a piaci versenyt a lakossági piacon is, amit kiegészít egy rászorultsági alapon működő szociális energiaár támogatással, azzal a céllal, hogy fenntartható módon a lehető legalacsonyabb áron kapjanak áramot és gázt a fogyasztók.

Az Együtt álláspontja szerint folyamatosan, fenntarthatóan legalacsonyabb árat a fogyasztók számára csak a piaci verseny tudná biztosítani. Ennek a jogi feltételei ma is adottak, az E.ON Hungária pedig a Világgazdaság híradása szerint évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni. A Fidesz azonban sajnálatosan az elmúlt években kiszorította a szereplőket, a fogyasztókat pedig leszoktatta a lehetőségek kereséséről, így az államosított közműcégek besöprik a profitot, amelynek a baráti oligarchákhoz történő kiszivattyúzása folyamatban van. 

2013 végén, a rezsicsökkentés utolsó elemének bejelentésekor 26 euró volt a földgáz jegyzésára az európai piacokon megawattóránként, jelenleg 19-20 euró környékén van. A beszerzési árak csökkenésének a fogyasztói árakban is tükröződniük kellene. Ehhez képest a Központi Statisztikai Hivatal szerint 1 m3 vezetékes gáz fogyasztói átlagára 2014-ben 104 Ft, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben 101 Ft. Hogy a piaci ár alacsonyabb lenne a fogyasztók számára, azt nem csak az támasztja alá, hogy miközben 2014-ben még a fogyasztók fizettek kevesebbet, és az ipari fogyasztók többet, ez mára megfordult, hanem az a nyereség is, amely az állami gáznagykereskedőnél és az átláthatatlanul működő, de magyar oligarchákhoz kötődő MET-nél képződik. Csak 2016-ban 50 milliárd forint hasznot realizált a Magyar Földgázkereskedő, és a MET-céghálójában is évente több tízmilliárd forint tűnik el.

Az általános villamos-energia ára a KSH szerint 2014-ben 383 Ft,  2015-ben, 2016-ban, 2017-ben 366 Ft volt kilowattóránként. Ehhez képest az áram ára az európai nagykereskedelmi piacokon 3 éve 48 euró volt megawattóránként, jelenleg 41 euró közelében mozog, de 2016 nyarán volt 27 euró is. Miközben a végső fogyasztói ár nem változott, annak belső szerkezetét január elsejével átalakították – a hálózatok karbantartására szánt összeget csökkentették, az állami nagykereskedőnek, az MVM-nek fizetett összeget pedig megnövelték. Miközben állami cég, az MVM félmilliárd forintot tudott egyetlen évben az álcivil CÖF számára biztosítani. De a magasan tartott áramárral összefügg, hogy Mészáros Lőrinc megvette Magyarország második legnagyobb erőművét, a Mátrait. Nem kétséges, hogy az MVM haszna hamarosan Mészáros Lőrinc zsebében fog megjelenni.

Az Együtt szerint az egyetemes szolgáltatási áraknak a kisfogyasztókat védelmezve a piaci árakat kellene követniük, és nem szolgálhatnának sem politikai, sem üzleti célokat. A „rezsicsökkentés” két lépésben egyszerre szolgálta mind a kettőt. Először azzal, hogy a piaci ár alatti szintjével megszüntette a csak kibontakozó versenyt a lakossági piacon, majd pedig azzal, hogy piaci ár feletti szintjével megsarcolja a fogyasztókat.

Az Együtt azt kínálja a választóknak, hogy a méltányos egyetemes szolgáltatói ár mellett helyreállítja, majd kikényszeríti a piaci versenyt a lakossági piacon is, amit kiegészít egy rászorultsági alapon működő szociális energiaár támogatással. A cél az, hogy fenntartható módon a lehető legalacsonyabb áron kapjanak áramot és gázt a fogyasztók, mert ezt láthatóan az állami árszabályozás nem tudja biztosítani.

Budapest, 2018. február 13.

 

Pataki Márton

az Együtt elnökségének tagja