Pataki Márton: Gagyi és teljesen értelmetlen is a BKK online értékesítési rendszere, egy évvel a 24 milliárdba kerülő e-jegyrendszer bevezetése előtt

Meddig folytatható a felelőtlen ámokfutás a BKK-nál?

Az Együtt budapesti elnöke szerint félkész állapotban nem lett volna szabad aktiválni a BKK online értékesítési rendszerét, amit a 24 milliárd forintból kiépített elektronikus jegyrendszer miatt jövőre amúgy is ki kell dobni majd a kukába. Pataki Márton választ vár a BKK-tól, hogy mennyibe került ez a rendszer a budapestieknek, és ki engedélyezte a megvalósítását, majd aktiválását. 

A BKK csütörtök este elindított online értékesítési rendszere koncepcionálisan és kivitelezésében is dilettáns. A bérletének ellenőrzésekor az utas belép egy webes felületre, azt frissíti, ezt követően megmutat egy arcképes igazolványt, majd megvárja amíg az ellenőr a nála lévő leolvasóval ellenőrzi a QR-kódot. Nincs olyan mazochista utas, aki ezt a tortúrát választaná, amikor Budapesten egyébként közel 360 olyan jegy- és bérletértékesítő automata van, ahol bankkártyával is lehet fizetni. A rendszer, amely tegnap este óta nem is működik, hibaüzenetet ír ki a regisztrációnál, biztonsági szempontból katasztrofális, a felhasználók által másfél nap alatt felmutatott hibák a termékek árának átállíthatóságától az összes felhasználó személyes adatához történő egyszerű hozzáférésig terjednek.   

Ebben a félkész állapotban nem lett volna szabad aktiválni a rendszert, de egy későbbi indítás még nyilvánvalóbbá tette volna a beruházás teljes értelmetlenségét. Sok-sok év csúszás után jövőre indul a valódi elektronikus jegyrendszer, amelynek kiépítésére Budapest 24 milliárd forintot költ. Akkor ezt a most átadott rendszert ki lehet majd dobni a kukába.

Az Együtt a következő kérdésekre vár választ a BKK-tól és a Főpolgármesteri Hivataltól:

1.     Mennyibe került ez a rendszer a budapestieknek?

2.     Ki engedélyezte a megvalósítását?

3.     Ki engedélyezte az aktiválását?

4.     Meddig lehet teljesen felelőtlen döntéseket hozni a BKK-nál?  

 Budapest, 2017. június 15.

 

Pataki Márton

az Együtt budapesti elnöke