Pataki Márton: A Fidesz kiszolgáltatja a magyar munkavállalókat

Ismét a munkavállalók hátrányára módosítanák a Munka törvénykönyvét

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása súlyosan hátrányos a munkavállalók számára, arra kényszerítve őket, hogy vállalati szinten küzdjenek a tisztességes pihenőidőért és a túlóráik kifizetéséért, ami csak további kivándorláshoz fog vezetni. Az Együtt felszólítja a Fideszt, hogy hangemberkedés helyett egyszer végre ténylegesen álljanak ki a magyar munkavállalók mellett, és vonják vissza a módosító javaslatukat.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága jegyzi a Munka törvénykönyvének módosítására szolgáló javaslatot, amelynek legfontosabb elemeként 12 hónapról akár 3 évre is nőhet a munkaidőkeret. Önmagában is elfogadhatatlan, hogy egy ilyen súlyú módosítást a kormány ismét csak közvetítő alkalmazásával terjeszt be, gyáva módon megkerülve az egyeztetési kötelezettséget a munkavállalói érdek-képviseletekkel.

A módosítás eredményeképpen az is lehetséges lenne, hogy a munkavállalónak heti hat napot kell dolgoznia 3 éven keresztül, a pihenőidő vagy fizetséget a túlóráért pedig csak a harmadik év végén kapná meg, évekig hitelezve a munkaadóját. A javaslatnak az a követelménye, hogy ilyen munkaidőkeretet csak kollektív szerződés keretében lehet elfogadni, nem több egy fügefalevélnél. A munkajogi szabályozásnak éppen az lenne a célja, hogy a kötelező előírásai mellett az alapvető pihenőidőért és tisztességes elszámolásért a munkavállalóknak már ne kelljen külön küzdeni, és még szabad akaratukból se köthessenek számukra súlyosan előnytelen megállapodást.

Miközben feltételezhető, hogy a módosítás a munkaerőhiányt szeretné orvosolni a megmaradt dolgozók munkaidejének növelésével, de céljával ellentétes eredményt fog elérni. Az embertelen feltételek éppen azt fogják okozni, hogy még többen döntenek a kivándorlás mellett. Ismét kiderül, hogy milyen súlyos tévedés a Fidesz gazdaságpolitikája, amely a napjaink világát nem értve erőltetetten, egyedi stratégiai megállapodásokkal, támogatásokkal, vállalati adócsökkentéssel iparosítana. Ehelyett arra kellene összpontosítani, az oktatáson és képzésükön keresztül, hogy a magyar munkavállalók minél nagyobb értéket legyenek képesek előállítani, megnyitva a lehetőséget a bérek folyamatos emelkedése előtt, és csökkentve mind az ő, mind az ország kiszolgáltatottságát egyes munkaadókkal szemben.    

Ismét kiderült, hogy Lázár János által emlegetett „mindennapi patriotizmus” hangzatos nyilatkozatokban és hergelő óriásplakátokban merül ki. Amikor egy tényleges konfliktust kellene felvállalni, amikor ki kellene állni a magyar munkavállalókért, akkor a kormány sehol nincs. Az Együtt felszólítja a Fideszt, hogy hangemberkedés helyett egyszer végre ténylegesen álljanak ki a magyar munkavállalók mellett, és vonják vissza a módosító javaslatukat.     

 Budapest, 2017. április 20.

 

Pataki Márton

az Együtt elnökségi tagja