Pataki Márton: Leváltotta már Tarlós Dabóczit?

Hány botrányos részletnek kell még napvilágra kerülnie ehhez, és mikor hozzák nyilvánosságra a szerződéseket?

Az Együtt budapesti elnöke szerint Dabóczi Kálmánnak már magától le kellett volna mondania a múlt héten, de ehhez képest az elmúlt két napban további botrányos információk kerültek napvilágra. Pataki Márton felszólítja a főpolgármestert, hogy ne húzza a vizsgálattal tovább az időt és váltsa le a BKK vezérigazgatóját, mivel az online értékesítési rendszerre vonatkozó szerződések semmivel nem magyarázható visszatartása arra utal, hogy a helyzet a ma a nyilvánosság által ismertnél is súlyosabb.  

Dabóczi Kálmánnak, a BKK vezérigazgatójának már le kellett volna mondania. A súlyos biztonsági hibás online értékesítési rendszer üzembe helyezése, majd a hibákra rávilágítókkal szembeni pökhendi, felelősséget elutasító kommunikáció és agresszív fellépés ezt önmagában is indokolná. Az elmúlt két napban azonban számos botrányos részlet került napvilágra. Mindössze három hónapot biztosított a BKK a T-Systemsnek a rendszer kifejlesztésére, ezzel a megrendelés időpontjában, előre tudottan felvállalta a kockázatot. A rendszer tesztelését a T-Systems a saját munkatársaival végeztette el, fél nappal a hivatalos elindulását megelőzően, miközben a BKK-nak van egy 234 millió forintos szerződése a Kürt Zrt-vel információbiztonsági auditálásra. Tegnap a 24.hu birtokába került egy adatbázis, amiben a BKK online jegyértékesítőjében regisztrált 3481 felhasználó adatai találhatóak, teljes név, felhasználónév, e-mail cím, az igazolvány típusa és száma.

Tarlós István főpolgármester múlt hét szombaton vizsgálatot ígért az ügyben, néhány napon belüli eredménnyel. Nincs értelme a további időhúzásnak, ha már Dabóczi Kálmán saját magától nem mondott le, akkor a főpolgármesternek kell leváltania. A BKK két hete nem hozza nyilvánosságra, nem küldi el újságírói kérdésre, közérdekű adatkérésre az online értékesítési rendszerre vonatkozó szerződéseket. Lehet a törvényi határidőkre hivatkozni, de egy ilyen, a közvéleményt rendkívül érdeklő ügynél ez közpénzekkel kapcsolatos, a BKK-ra nézve feltételezhetően kínos, esetleg közbeszerzési szabályok megsértését bizonyító további információk szándékos eltitkolása, ami mindentől függetlenül önmagában is indokolná az azonnali felmentést.  

A főpolgármesternek arról is tájékoztatnia kellene a nyilvánosságot, hogy milyen következménye lesz Szeneczey főpolgármester-helyettes kamerák előtt elmondott hazugságának, hogy a BKK online értékesítési rendszerével kapcsolatos kapkodás és a vizes VB között nincs összefüggés.  

Budapest, 2017. június 26.

Pataki Márton

az Együtt budapesti elnöke