Pataki Márton: 4-es metrónyi pénz folyt el a korrupt TAO-támogatási rendszerben

A Magyar Focialista Köztársaság kikiáltása előtt véget kell vetni a Fidesz ámokfutásának

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint a korrupció melegágyaként üzemelő TAO-támogatások rendszere több kárt okoz, mint hasznot. A magyar állam nem engedhette volna meg magának az 522 milliárdos pénzszórást, ezért a kormányváltás után azonnal meg kell szüntetni.

24.hu kikérte a sportszövetségek adatait, amelyekből látszik, hogy a TAO-rendszer 2011-es bevezetése óta már 521,8 milliárd forintot utaltak a nyereséges cégek a költségvetés helyett a sportklubok és szövetségek számlájára. Ehhez képest, ahogyan a 24.hu is felhívja a figyelmet, a 4-es metró építése 452 milliárd forintba került. A pénz több mint 40 százaléka a miniszterelnök hobbijába, a labdarúgásba áramlott. Ezen az összegen felül még többszáz milliárd forintot költ Magyarország labdarúgó-stadionok épírésére.

Pataki Márton szerint a TAO-program torz és korrupt sportfinanszírozás: a pártpolitikai befolyás számít, nem pedig a teljesítmény. Nyilvánvaló, hogy a TAO-támogatások rendszere semmi másra nem szolgál, minthogy a közpénzeket el lehessen tüntetni, azok kikerüljenek az ellenőrzés alól és magánszemélyek zsebét tömjék a fideszes szívességkereskedelem részeként.

A TAO-programot meg kell szüntetni! Egyértelműen több kárt okoz, mint hasznot. A magyar állam nem engedheti meg, hogy százmilliárdokat vonjanak ki a közteherviselés alól. Miközben az elmúlt 8 évben sportra, stadionokra, kormányzati luxusberuházásokra mindig volt pénz, az egészségügyi és az oktatási rendszer színvonala folyamatosan hanyatlik az elégtelen finanszírozás miatt. Fenntartható fejlődést ezzel szemben csak a magyar emberekbe, az ő tudásukba és egészségükbe történő befektetéssel lehet elérni, ezért egy koalíciós kormánynak, aminek az Együtt a része lesz, ezek lesznek a költségvetési prioritásai. Ingyenessé fogjuk tenni a felsőoktatást, 18 éves korra növeljük a tankötelezettséget, és négy év alatt legalább a GDP 1 százalékával, 330 milliárd forinttal növeljük az éves egészségügyi kiadásokat.

Budapest, 2018. április 4.

Pataki Márton

az Együtt elnökség tagja