Orbánnak még a magyar focit sem sikerült rendbe raknia

Az Együtt szerint a TAO-támogatások rendszerét azonnal meg kell szüntetni, a magyar futball látványosan kiemelt kormányzati támogatását pedig normális mederbe kell terelni. Ha a TAO-rendszer indulása óta elszórt 360 milliárdot, vagy a 350 milliárdos stadionépítési program összegét az egészségügyre fordította volna a kormány, mára kezelni lehetett volna annak egyre súlyosabb problémáit. Ráadásul teljesen haszontalan ez a korrupt támogatási rendszer, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott a kiemelt összeg és figyelem ellenére sem tudott kijutni a világbajnokságra. 

Tavaly 135,1 milliárd forint ment el TAO-támogatásként, 2011-es indulása óta pedig már több mint 360 milliárd forintról mondott le a kormány. Ráadásul mára több mint 350 milliárdosra duzzadt a stadionépítési program. Ezekből a hatalmas összegekből látszik, hogy a kórházak adósságát csak az egy évi TAO-támogatásból ki lehetett volna fizetni. Ami pedig 2011 óta elment erre a korrupt rendszerre, abból a működésképtelenség határára sodródott egészségügy problémáit helyre lehetett volna hozni.

Az Együtt szerint nem így, nem ennyit kell költeni a professzionális futballra. Ezt jól bizonyítja az is, hogy a magyar labdarúgó-válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, nemzetközi megmérettetésen elbukott, pedig kiemelt összegeket és figyelmet kapott a kormánytól, sőt, magától a miniszterelnöktől is. Nyilvánvaló, hogy a TAO-támogatások rendszere semmi másra nem szolgál, minthogy a közpénzeket el lehessen tüntetni, azok kikerüljenek az ellenőrzés alól és magánszemélyek zsebét tömjék a fideszes szívességkereskedelem részeként.

Az infrastruktúra fejlesztést le kell állítani, a TAO-rendszert meg kell szüntetni, az akadémiák támogatását csökkenteni kell, az állami vállalatok futball-szponzorációs tevékenységét pedig be kell tiltani. A magyar futball látványosan kiemelt kormányzati támogatását pedig normális mederbe kell terelni. 

Budapest, 2017. október 11.