Orbán Putyin érdekei szerint veri szét az Európai Uniót

Orbán Viktor Vlagyimir Putyin érdekei szerint veri szét az Európai Uniót. A brit kilépésről szóló népszavazás előtti alku nem csak az Orbán által gyengén megvédett magyar munkavállalókról szól, hanem Magyarország és az EU jövőjéről is. Orbán arra játszik, hogy hazánk örökre a közösség perifériáján maradjon gyengén, védtelenül.

 A terrorfenyegetéssel való felelőtlen belpolitikai játszma, a valódi biztonságot teremtő, közös uniós menekültügyi erőfeszítések szétverése, a gyengébb és lazább EU-t teremteni akaró David Cameroni politika támogatása mind egy irányba mutat: Magyarország végleg lemarad.

Sok hibája és tanulsága volt az elmúlt másfél évtizednek. Az unió által kínált felzárkózás útja nem volt hibátlan ajánlat, ma már látjuk. Az eurozóna egy rosszul összerakott szerkezet, de nem megjavíthatatlan. És míg a britek a világ egyik legnagyobb gazdaságú országaként megengedhetnek maguknak némi függetlenségi játékot, addig az önálló erőforrások híján levő, politikailag tudatosan megosztott, gyenge Magyarországnak nincs útja, amely nem egy szorosabb együttműködés felé vezet.

 Az elmúlt hónapok minden orbáni politikai lépése azt a célt szolgálja, hogy elhitesse a magyarokkal: az EU valami rossz. Ennek részeként Orbán Viktor lépésről lépésre követi Vlagyimir Putyin kottáját. Gyengíti az EU-t, embertelen és bizonytalanságot, félelmet teremtő módon káros menekültpolitikát támogat, nem engedi az EU hatékony védelmének megvalósítását, és közben energiapolitikában korrupt módon összejátszik a válságba sodródó Oroszország gazdasági érdekeivel.

 2020 utánra, ha Orbánon múlva, ő kevesebb uniós forrást, nagyobb személyes hatalmat, és lazább uniós kapcsolatokat szeretne hazánknak. De ebből sem felzárkózás, sem gyarapodás, sem erősebb középosztály nem lenne. Hazánk útja, minden nehézség ellenére továbbra is az EU központi államainak fejlettségének az elérése felé vezet. Ehhez nekünk is változnunk kell, és változnia kell a mai EU-nak is. Hogy a korábbiaknál jobb eszközökkel, jobban összerakott eurozónával és társadalompolitikával segíthesse a hosszú huszadik század alatt felhalmozott lemaradásunk leküzdését.

De jövője ennek az országnak csak arra van. Aki Putyin érdekei szerint játssza e játékot, szétveri Magyarországot.

http://www.origo.hu/gazdasag/20160212-brexit-eu-david-cameron-kovetelesei-reakciok.html