Mutassa be az MTVA Soros György hozzájárulását a fotója felhasználásához!

444.hu derítette ki, hogy a Magyarország utcáit elárasztó gyűlöletplakátokhoz a kormány az MTVA-tól vásárolta meg Soros György fotóját.

Az Együtt az elmúlt években több alkalommal is próbált fotókat vásárolni az MTVA-tól kormánypárti politikusokról, ám a közmédia a szerződési feltételekben rendre kikötötte, hogy kizárólag a fotón szereplő személy vagy személyek hozzájárulásával lehetséges az MTVA birtokában lévő fotókat reklám- vagy kampánycélokra felhasználni.

Az MTVA az Együtt számára több alkalommal is megküldött szerződéstervezete a következőképpen fogalmaz:

7./ Tudomásul veszem, hogy a fényképfelvétel(ek) közszolgálati tevékenység részeként, vizuális-sajtóinformációként, tömegtájékoztatási célra, és nem reklám vagy politikai reklám illetve árupropaganda céljára készült(ek). Ebből következően a fényképfelvétel(ek) ilyen célú felhasználása nem engedélyezett! Tehát a fénykép(ek) ilyen célú felhasználásához a fotón felismerhetően ábrázolt személy(ek)- (ingó és ingatlan vagyontárgy, termék esetén a tulajdonos(ok)) beleegyező nyilatkozatát a felhasználás előtt köteles vagyok beszerezni. Kötelezettséget vállalok arra, hogy jogsértő felhasználás esetén az ábrázolt személynek, örököseinek és / vagy a Szolgáltatónak okozott károkat megtérítem.

Az MTVA által megküldött felhasználási feltételek nem tesznek különbséget kereskedelmi reklám, társadalmi célú reklám vagy politikai reklám között. Általában tiltják, hogy reklámcélokra használják a képen szereplő személyek hozzájárulása nélkül a fotókat. Így tehát az MTVA-nak a kormány részére is ki kellett kötnie, hogy szerezzék be a képen szereplő Soros György hozzájárulását a fotó felhasználásához.

Az Együtt követeli, hogy az MTVA azonnali hatállyal mutassa be Soros György hozzájárulását a gyűlöletkampányban szereplő fotója felhasználásához. Emellett az Együtt közérdekű adatigénylésben kéri ki az MTVA-tól a fotó felhasználásáról kötött szerződést, valamint a felhasználási díjról kiállított számlát.

Budapest, 2017. július 7.