Molnár Tibor: A túlközpontosított KLIK már csak politikai kinevezetteket enged igazgatói székbe?

Molnár Tibor, az Együtt regionális politikai igazgatója felháborítónak tartja, hogy a helyi KLIK mindenféle indoklás nélkül elutasította Rónaky Attila pályázatát a keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatói posztjára. Mindezt annak ellenére, hogy a tanári kar 70%-a, valamint az összes munkaközösség szakmailag megalapozottnak és jól felkészültnek tartotta a pályázatot. Az Együtt keszthelyi politikusa szolidaritását fejezi ki Rónaky Attilával és az őt szakmailag támogatókkal. Minden eszközzel küzdeni fog, hogy magas színvonalú pályázati anyagát és a tantestületi  többség támogatását ne söpörhessék le. Az Együtt kormányváltás után megszünteti az oktatási rendszer egészségtelen központosítottságát.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatói posztjára pályázott Rónaky Attila, aki jelenleg is ebben az iskolában tanít. Hétfőn az igazgatói pályázatának eredménye iránt érdeklődött telefonon a KLIK nagykanizsai tankerületénél, mivel hivatalos értesítést nem kapott, pedig az elbírálás határideje július 10. volt. Telefonhívása után egy órán belül a lakására kézbesítette a KLIK keszthelyi irodájának vezetője a minisztérium döntését, melyben minden indoklás nélkül elutasították pályázatát.

Elfogadhatatlan a tantestület szuverén és szakmailag megalapozott döntésének ilyen durva semmibe vétele (a tanári kar 70%-a, valamint az összes munkaközösség Rónaky pályázatát szakmailag megalapozottnak és jól felkészültnek tartotta). Mint pedagógus kolléga és mint az oktatási rendszer válságának kezelésére konkrét javaslatokat megfogalmazó Együtt politikusa szolidaritásomat fejezem ki Rónaky Attilával és az őt szakmailag támogatókkal. Minden lehetséges eszközzel – beleértve a nyilvánosság erejét és demonstrációk szervezését – küzdeni fogok azért, hogy a tantestület elsöprő többsége által támogatott magas színvonalú pályázati anyagát ne söpörhessék le mindenfajta szakmai indoklás nélkül, pusztán hatalmi szóval.

Az Orbán-kormány bukása után megszüntetjük az egészségtelen központosítottságot és a politikai alapon történő kézi vezérlést az oktatási rendszerben, kezdve annak szimbólumával, a Klebelsberg Kuno nevét méltatlanul viselő szörnyszülött intézménnyel. A politikai kinevezetteket eltávolítjuk intézményvezetői beosztásukból és a fenntartói jogokat újra a helyi közösségek kezébe adjuk.

Keszthely, 2017. július 25.