Pápa Levente: Papcsák vizsgálja ki az MNB költekezéseit!

Az Együtt fölszólítja Papcsák Ferencet, az MNB felügyelőbizottságának elnökét, hogy azonnal kezdeményezzen eljárást a Magyar Nemzeti Bank felelőtlen költekezéseinek kivizsgálására, az utóbbi másfél évre vonatkozóan – mondta el sajtótájékoztatóján Pápa Levente.

Az Együtt alelnöke úgy fogalmazott: habár attól tartunk, hogy Papcsák Ferenc nem az elvárható szellemiségben és minőségben vezeti majd a felügyelőbizottságot, de meg akarjuk adni az esélyt, hogy ennek az ellenkezőjét bizonyítsa. A vizsgálatba be kellene vonni az ellenzéki pártok és a civilek képviselőit is, hiszen Matolcsy György áldásos tevékenysége nyomán, a jegybankba vetett közbizalom megingott.

Az Együtt vizsgáltatná, hogy a magyar jogszabályi környezet ad-e lehetőséget az MNB-nek a költekezésre. A párt ugyanis úgy látja, hogy a jegybank profitját be kell fizetni az államkincstárba és a parlament eldönti, hogy azt mire fordítsák. Arra is kíváncsiak lennénk, hogy a vagyontárgyak megvásárlása szakmailag indokolt volt-e, áruk megfelel-e a valóságnak. Harmadik szempontként azt vizsgáltatnánk, hogy a költekezés megfelel-e a jegybank által felállított kritériumrendszernek. Azt is szeretnénk, ha a nemzetközi gyakorlatra is kitérnének, sok jegybank költ a társadalmi felelősségvállalási programok keretében, de csak tized, század akkora mértékben, mint a magyar. Végül felméretnénk, hogy a magyar társadalom és a gazdaság jelenlegi állapotában szükség van-e arra, hogy ilyen célokra költsék a közpénzeket – mondta Pápa Levente.

(MTI nyomán)