Miért félnek a fideszesek a felcsúti kisvasút EU-s ellenőrzésétől?

Amennyiben tényleg szabályosan költöttek a miniszterelnök falujában százmilliókat egy kisvasútra, abban az esetben Lázár Jánosnak és Deutsch Tamásnak örülnie kéne, hogy ezt végre igazolhatják az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottság tényfeltáró küldöttségének. Azzal, hogy ők mégis felháborodtak, bebizonyosodott, Orbán Viktor számára kellemetlen szabálytalanságokra deríthetnek fényt a vizsgálaton.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) tényfeltáró küldöttsége Magyarországra fog látogatni. Utazásuk elsődleges célja, hogy megnézzék, jól költötték-e el például a 4-es metróra és a felcsúti kisvasútra az uniós forrásokat. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter és Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a felcsúti látogatás kapcsán felháborodva politikai támadásról kezdtek el beszélni.

Az Együtt meglepődéssel fogadta, hogy a fideszesek kikeltek magukból, miután meghallották, vizsgálni tervezik a felcsúti beruházás tisztaságát. Hiszen, ha Orbán Viktor kerti vasútjának építése valóban olyan szabályos, megfontolt és megtérülő volt, ahogyan azt a fideszesek állítják, akkor nem hogy felháborodniuk, egyenesen örülniük kéne. Végre eljött a nagy lehetőség, hogy ne csak a vasútépítésen pénzt keresőknek, hanem az egész EU-nak bebizonyítsák mennyire jó döntés volt ez a beruházás. 

A Fidesz-kormány azonban berezelt. Tudják, ha a CONT tényfeltáró küldöttsége megvizsgálja a felcsúti kisvasút beruházást, Orbán Viktor számára kellemetlen szabálytalanságokra deríthetnek fényt. A Fidesz az Európai Unióból érkező forrásokból biztosítja Orbán Viktor és társai mértéktelen urizálási vágyát és abból finanszírozza a strómanok pénzelését.

Orbán Viktor elnyomó rezsimjének bukása után nem tehetünk úgy, mintha semmi sem történt volna. Kormányváltás után nem maradhat el az igazságtétel és a kárenyhítés. Az Együtt szeptember 16-án mutatja be programját, melyben erre is megoldást kínál.

Budapest, 2017. szeptember 7.