Maffiaügybe keveredhet Keszthely városvezetése?

Ez így talán meredek, de ahogy a mai hírekből kiderül, sajnos reális esély van erre. Orbán Viktor vejének a cége végezte a keszthelyi közvilágítás megújítását is. Az erre vonatkozó közbeszerzés (és még sok más hasonló az országban) felkeltette az unió csalás elleni hivatalának figyelmét is. Elég komoly megállapításokra derült fény.

A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a rendszer, amit az unió csalás elleni hivatala (OLAF) tárt fel az Elios-ügyben, írta ma a 24.hu. Az OLAF az Elios Innovatív Zrt. tarolásának hátterét vizsgálta a 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon, amiben Keszthely is érintett lehet. Ha beigazolódik a gyanú, akkor Keszthely vezetésének azonnal le kell vonnia a következtetéseket, az érintett politikusoknak pedig távozniuk kell a közéletből.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5 évtől akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Még ez a lehetőség is benne van az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében.

Keszthely közvilágításának nagy része több mint 3 éve újult meg, összesen 428 millió forintból cserélték le a régi világítótesteket ledesekre. A helyiek szerint bár ne tették volna, mert azóta szó szerint is még sötétebb lett a városban. A közbeszerzést az a cég nyerte, amely az ország nagy részén letarolta ezeket a közbeszerzéseket. Ez a cég Orbán Viktor vejének az akkori vállalkozása volt, amelynek feltűnően gyanús pályázatait vizsgálta meg nemrég az unió csalás elleni hivatala.

Keszthelyen is egy ajánlattevő volt a kiírásra, ami nem más volt, mint a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios. Ebben a cégben volt vezető az a Hamar Endre is, aki a Sistrade Kft nevében készítette elő a közbeszerzést. Ráadásul a Direkt36 cikke szerint, jelentősen túlárazott lámpákat adtak el Keszthelyen. (Például egy Budapesten 139.000 forintba kerülő lámpát Keszthelyen 217.000 forintért szerelt fel az Elios.)

Amennyiben a magyar ügyészség is hajlandó lesz érdemben foglalkozni az üggyel és az igazságot szolgálja, nem pedig az Orbán-maffiát védi, úgy a botrányos közbeszerzésben részt vevő keszthelyi városvezetők is komoly szankciókra számíthatnak.

Ezúton felszólítom Ruzsics Ferenc polgármestert, hogy 

  • tárja a helyi és az országos közvélemény elé a szóban forgó keszthelyi közbeszerzés részleteit!
  • Tegye közzé, kinek a tanácsára és kinek a kérésére bízták meg azt a Sistrade Kft-t, ami a közbeszerzést elnyerő céggel is kapcsolatban volt.
  • Árulja el, kinek a javaslatára kellett kedvezniük a miniszterelnök ismeretségi körének!

Ha valóban beigazolódnak az OLAF-jelentésben leírtak, akkor Polgármester Úr azonnal mondjon le és távozzon a keszthelyi közéletből párttársaival és tanácsadóival együtt!

Egyébként nemcsak Keszthelyen, hanem Hévízen és Tapolcán is az Elios nyert hasonló hangulatú közbeszerzéseken.

Az OLAF 35 közbeszerzést vizsgált és mindegyiknél arra jutottak, felmerül a visszaélés gyanúja. Ugyanakkor 17 pályázatnál szervezett csalási mechanizmus nyomait találták meg. Ha a három város közül egy is érintett lesz ebben, akkor azonnal le kell vonniuk a vezetőiknek a megfelelő konzekvenciákat. És természetesen az ott élőknek is.